Shutterstock

Inside Varkens

Getouwtrek over varkensprijs is begonnen

8 Februari 2019 - Wouter Baan

De uiterst stabiele periode op de varkensmarkt is doorbroken, maar toch ook nog niet helemaal. De Duitse slachterijen zijn namelijk niet van plan om te verhogen en hanteren daarom een 'Hauspreise'.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Duitse varkensprijs (de VEZG-notering) steeg in de eerste week van de maand februari met €0,04 tot €1,40 per kilo, maar deze beweging is niet gevolgd door de grote Duitse slachterijen. Zo hanteren Tönnies, Vion en Westfleisch een 'Hauspreise' op €1,36 per kilo. De slachterijen willen niet verhogen, en dat was ook de verwachting. Het commentaar is al weken dat een hogere varkensprijs niet correspondeert met de situatie op de varkensmarkt.

De verhoging in Duitsland is een gevolg van een krap varkensaanbod. In de afgelopen weken werden slechts 932.334 varkens geslacht, een daling van 6,4% tegenover dezelfde week in 2018. Voor een volle week zijn dit opvallend weinig slachtingen. In Nederland is van krapte geen sprake en afgelopen week werden 316.000 varkens geslacht. Dat is in lijn met vorig jaar. Wel is het gemiddelde slachtgewicht van 99,50 kilo een stuk hoger; bovendien toont het slachtgewicht nog geen daling.

Zeugenprijzen stijgen wel
Wat opvalt, is dat Duitse slachterijen de zeugenprijs hebben verhoogd. De notering van Tönnies pluste zelfs met €0,05 tot €0,85 per kilo. Hoewel de zeugenprijs van Tijs Haarle de beweging meestal volgt, valt de plus deze week gematigder uit (+€0,03 tot €1,11 per kilo). De verhoging staat in het teken van een krap zeugenaanbod, waarbij de vraag naar industrievlees beter is dan het verssegment. Wel hebben de vleesnoteringen de bodem bereikt. Daarbij trekt de vraag voorzichtig aan. 

De vraag is of de Duitse slachterijen volgende week alsnog verhogen, of dat de VEZG-notering teruggaat. De slachterijen zijn al weken vrij stellig, waardoor een verhoging van hun kant niet waarschijnlijk is. De Internetbeurs toonde vrijdag 8 februari in ieder geval een behoorlijke daling (-€0,06 tot €1,43 per kilo). Dit geeft aan dat de notering te hoog was opgelopen.

Beursprijs stabiel
Nederlandse varkenshandelaren zien veelal geen aanleiding om de DCA Beursprijs 2.0 te verhogen of te verlagen. De notering voor geslachte varkens blijft daardoor staan op €1,29 per kilo. De prijs van levende varkens komt uit op €1,04 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden