Shutterstock

Inside Varkens

Zon overheerst op de markt, mester moppert

11 Februari 2019 - 26 reacties

Zo taai en moeizaam als de onderhandelingen bij de varkens gaan, zo anders verloopt de handel in biggen. Hoewel het 2 aparte markten zijn, hebben ze wel veel met elkaar te maken. Welke beweging maakt de DCA BestPigletPrice (BPP), en wat zijn de verwachtingen voor de komende weken?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is een bijzonder fenomeen: de vastgeroeste varkensprijzen tegenover de volatiele biggenprijzen. De handelaren geven al een aantal weken aan dat het biggenaanbod wordt overschaduwd door de vraag. Verwacht wordt dat dit beeld de komende weken kan worden vastgehouden, onder meer als gevolg van kerend tij op de varkensmarkt. Het aantal varkens dat wekelijks niet kan worden geplaatst, is dalende. Dat beïnvloedt het opleggen van biggen positief.

Toeslagen
Dat het plaatsen van de biggen goed verloopt, is eveneens terug te zien in de sluimerende toeslagendiscussie. Met het oog hierop is destijds bij de opzet van de BPP gekozen voor een transparant systeem van toeslagen, die voor iedereen te controleren is. Het toekennen van extra toeslag zou (kort door de bocht) betekenen dat de basisprijs te laag staat. Naast de huidige vraag naar biggen spelen de toeslagen dus een rol in de prijsopgaven van de handel.

Voor week 7 komt de BPP uit op €40,50, wat een stijging van €0,50 is ten opzichte van week 6. Een detail is dat dit niveau het gemiddelde is van de notering in week 7 in 2018 (€41) en 2016 (€40). Week 7 in 2017 was echter een positieve uitzondering in de rij met €54,50.

Vion
De Vion vleesvarkensnotering blijft in week 7 staan op €1,39. De slachterij meldt daarbij dat het grote aanbod van zware vleesvarkens tegen veelal onveranderde prijzen wordt verkocht in de diverse vleesafzetmarkten. Daarnaast meldt Vion dat de prijzen van de nekken en schouders een kleine verbetering laten zien, terwijl de opbrengsten van de bijproducten en maagdarmpakketten teruglopen.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden