Shutterstock

Inside Varkens

Soja-import China verraadt kleinere varkensstapel

20 Februari 2019 - Tim Roetman

China heeft in de afgelopen maanden flink minder sojabonen geïmporteerd. Dit heeft 2 oorzaken: de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de uitbraak van Afrikaanse varkenspest.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten en uitbraken van Afrikaanse varkenspest spelen de Chinese soja-import parten. Er is in januari namelijk 13% minder geïmporteerd, wat een daling van 1,1 miljoen ton is ten opzichte van januari 2018.

In de maand januari kwamen ook nog wat vertraagde leveringen binnen, waardoor de importcijfers meevallen. In december was de situatie nog duidelijker zichtbaar, want toen werd er namelijk 30% tot 40% minder soja geïmporteerd dan in december 2017.

Daling van de totale varkensstapel
Dit is eveneens een indicator dat de uitbraak van Afrikaanse varkenspest grootschaliger is dan door de Chinese overheid wordt weergegeven. De overheid beweert namelijk dat er tot op heden 950.000 varkens geruimd zijn, wat slechts 0,2% van de totale varkensstapel zou zijn. Dit is echter niet in lijn met de daling in de soja-import.

Het is dan ook aannemelijk dat de varkensstapel meer afgenomen is dan de Chinese overheid beweert. Officiële Chinese statistieken tonen dat de varkensstapel met zo'n 5% is gedaald, maar dit komt niet alleen door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest. Ook de lage varkensprijzen spelen een rol. Relatief veel varkenshouders zijn gestopt met hun bedrijf omdat zij de kosten niet meer konden dekken. 

Geen zekerheid
De dalende soja-import betekent niet direct dat een groot aantal varkens verdwenen is, maar het is wel opvallend. De daadwerkelijke daling in het aantal varkens is echter lastig vast te stellen, en is onmogelijk te bepalen aan de hand van de soja-import. Wat wel met zekerheid gezegd kan worden, is dat er nieuwe kansen liggen voor de Europese varkensexport. Ook Rabobank voorspelde dit.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden