Shutterstock

Inside Varkens

Varkensmarkt staat in het teken van krapte

24 Februari 2019 - Wouter Baan - 15 reacties

Bijna 4 maanden lang was er op de varkensmarkt geen spoor van prijsreuring te bespeuren, totdat de Internetbeurs eind januari de stilte doorbrak.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tot ergernis van de (Duitse) vleesvarkenshouders werd de beweging niet gevolgd door de grote Duitse slachterijen; zij voerden een 'Hauspreise' in. Circa 1 week later moesten de slachters bakzeil halen en volgden zij de verhoging alsnog op. Daarom steeg de DCA Beursprijs met €0,03 tot €1,31 per kilo. In de weken hiervoor was de notering al met €0,01 gestegen, waardoor Nederland in het spoor blijft van Duitsland.

Weinig varkens in Duitsland 
De verhoging staat in het teken van een krap aanbod, wat voornamelijk in Duitsland zichtbaar is. De eerste signalen van de kleinere zeugenstapel in Duitsland komen dus vroeg in het jaar naar voren. Dat biedt perspectief voor later dit jaar, maar dan moet de schaarste wel overslaan naar de vleesmarkt. 

De DCA Beursprijs laat in januari ook stijgingen zien.

De slachterijen melden dat de hogere varkensprijs vooralsnog niet rijmt met de vleesnoteringen. De dalende trend is afgewend, maar de weg naar boven ligt (nog) niet open. Op de wereldmarkt hebben de Europese exporteurs last van concurrentie uit de Verenigde Staten, terwijl de vraag vanuit China vooralsnog mat aanvoelt.

Dit artikel is onderdeel van het deze week verschenen Trendrapport Varkens & Voer Pro, waarin ook aandacht wordt besteed aan de mestmarkt, de voermarkt en de rentemarkt. Klik hier om het Trendrapport te lezen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden