Shutterstock

Inside Varkens

Hoge toeslagen voor vrije biggen

25 Februari 2019 - Wouter Baan - 4 reacties

De biggenmarkt staat al weken in het teken van krapte en dat stuwt de noteringen naar een hoger niveau. Alhoewel de stilte op de varkensmarkt doorbroken is, uiten veel van de vleesvarkenshouders nog steeds weerstand.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Noordwest-Europa is een tekort aan biggen, terwijl de vraag vanuit de vleesvarkenshouders niet per se wild is. In de vaste koppelingen tekenen zich weinig problemen af, maar op de vrije markt zijn biggen schaars. Op diverse plekken kunnen de koppels daardoor niet tijdig geleverd worden, waardoor afdelingen soms leeg blijven.

Deze situatie speelt zich al enkele weken af en houdt waarschijnlijk ook komende periode nog aan. Op de langere termijn (4 tot 6 weken) zal het biggenaanbod naar verwachting weer toenemen, maar tot die tijd kijken de noteringen waarschijnlijk omhoog. Bij DCA-Markets opteren de Nederlandse handelaren vaak voor een verhoging, om zodoende een wildgroei in toeslagen voor te zijn. Daarom stijgt de DCA BestPigletPrice deze week opnieuw met €1 tot €42,50 per big.

Oplopende toeslagen
Ook de Duitse Nord/West-biggenprijs houdt de stijgende lijn gemakkelijk vast en is met €1 gestegen tot €41 per big. De trend voor deze week wijst op eenzelfde verhoging. Vanaf de Duitse biggenmarkt komen geluiden dat er hoge toeslagen worden betaald op vrije partijen. Een toeslag van €10 op de Nord/West-notering is geen uitzondering. De toeslagen die voor vrije biggen worden betaald, lopen snel op.

Daarnaast zijn de gewichten vaak niet uniform. Het is tekenend voor de schaarste in Duitsland, waardoor Nederlandse biggen ook in Duitsland gewild zijn. Ook de export naar Spanje loopt redelijk vlot. 

Notering van Vion stabiel
Vleesvarkenshouders zien de oplopende biggenprijzen tenenkrommend aan, voornamelijk omdat de varkensprijzen achterblijven. Een tweede verhoging op de varkensmarkt lijkt op korte termijn ook niet haalbaar te zijn.

Ook Vion houdt de prijs deze week stabiel op €1,43 per kilo. De slachterij spreekt over een ruim aanbod zware vleesvarkens. De hogere varkensprijs van vorige week kan nog echter niet doorgevoerd worden richting de vleeshandel. Alleen de procureurs en bacon laten zich iets beter verwaarden. 

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden