Shutterstock

Inside Varkens

Biggenmarkt tankt nieuwe energie

18 Maart 2019 - Wouter Baan

Tot voor kort leek de rek uit de biggenprijs te zijn. Echter, nu de stemming op de varkensmarkt is omgeslagen, neemt de vraag naar biggen weer toe.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De aantrekkende biggenprijzen zorgden de laatste weken voor weerstand bij de vleesvarkenshouders. Zij vonden dat de varkensprijs eerst serieus naar boven moest, voordat de biggenprijzen nieuwe stappen konden zetten. De varkensprijzen hebben afgelopen week een serieuze stap naar boven gezet, en dat doet de vraag naar biggen goed.

Diverse handelaren melden dat de vraag in kort tijdsbestek is verbeterd. Daarbij is de weerstand van vleesvarkenshouders naar de achtergrond verdwenen, al is deze nog helemaal niet weg. Daar zijn uiteraard meer prijsverhogingen voor nodig.

De varkensprijs van Vion geeft deze week ook blijk van het verbeterde sentiment op de varkensmarkt. De notering plust met €0,04 tot €1,47 per kilo. De slachterij spreekt van verbeterde marktomstandigheden in China, maar zegt tegelijkertijd dat het moeite kost om hogere afzetprijzen in Europa te bewerkstelligen. 

Goede vraag naar biggen
De Duitse biggenprijs (Nord/West-notering) plust met €0,50 tot €43 per big. De trendmelding voor deze week wijst op een verhoging van €1. Dit onderstreept de goede vraag naar Duitse biggen; er is daar namelijk nog steeds een onbalans tussen vraag en aanbod. Ook de Deense biggenprijs zet een sterke stijging neer. Omgerekend naar euro’s plust deze met €2,65 tot €52,25 per big (á 30 kilo).

Ook vanuit Spanje wordt aan de biggen getrokken. Het gevolg hiervan is dat er in Nederland weinig vrije koppels voorhanden zijn, die tegen relatief hoge bedragen worden verhandeld. Al met al zit de biggenmarkt in een goede flow, welke een impuls heeft gekregen van de hogere varkensprijzen.

Hogere BPP
De DCA BestPigletPrice plust zodoende met €1 tot €45 per big. Wel neemt het seizoensmatige aanbod op de achtergrond weer toe, maar dat staat hogere biggenprijzen op korte termijn niet in de weg.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden