Shutterstock

Inside Varkens

Exportvraag stuwt Europese varkensprijzen

28 Maart 2019 - Tim Roetman

Doordat de Chinese varkensstapel kleiner is, neemt de export vanuit Europese landen sterk toe. Deze ontwikkeling is tevens voer voor hogere Europese varkensprijzen, zo blijkt uit de ISN-prijsvergelijking.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkensprijzen zijn deze week in heel Europa gestegen. De grootste prijsstijging komt op het conto van Nederland, Duitsland en België, want daar steeg de prijs met €0,07 per kilo geslacht gewicht. De prijzen komen daardoor uit op respectievelijk €1,40 per kilo, €1,45 per kilo en €1,33 per kilo.

De Belgische varkensprijs nadert daarmee de Deense prijs, die met €0,03 steeg tot €1,35 per kilo. In Spanje en Frankrijk steeg de varkensprijs in de afgelopen week met €0,05 tot respectievelijk €1,62 per kilo en €1,48 per kilo. 

China aan de markt
Dat de varkensprijzen zo hard stijgen, heeft met name te maken met een toenemende vraag naar varkensvlees vanuit China. In het Aziatische land heerst Afrikaanse varkenspest, waardoor de varkensstapel behoorlijk is geslonken. Daarom importeert China nu grotere volumes varkensvlees uit de Europese Unie.

Deze toename was over januari al zichtbaar, toen de export met bijna 15% pluste tot 140.000 ton. De varkensprijzen in Europa zijn sinds begin maart aan een opmars begonnen, al is dit ook in de Verenigde Staten het geval. De hoop is daar gevestigd op een goede afloop van het handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China. 

Nieuwe markten
De varkensprijs in Spanje laat al langer een stijging zien. Het land heeft diverse nieuwe exportmarkten naar zich toe getrokken; met name landen buiten de Europese Unie importeren meer varkensvlees vanuit Spanje. De export naar derde landen steeg in 2018 met 8% tot bijna 120.000 ton. Een groot deel hiervan gaat naar Zuid-Korea.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden