Shutterstock

Inside Varkens

Sociale onrust in China door hoge varkensprijs?

29 Maart 2019 - Wouter Baan

De uitbraken van Afrikaanse varkenspest in China zetten een mes in de varkensstapel. In de varkensprovincie Shandong is de zeugenstapel in de afgelopen maanden sterk gekrompen. De tekorten drijven de varkensprijs op, en dat ...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het provinciebestuur van Shandong, een provincie in het noordoosten van China, monitort het aantal varkens op gezette tijden en de telling van februari liegt er niet om. Het aantal varkens, op de 1.100 geselecteerde grootschalige varkensbedrijven in de provincie, was vorige maand 23,2% lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Daarnaast was de varkensstapel bijna 20% lager dan bij de telling in juli.

Het aantal fokzeugen op 33 grootschalige zeugenbedrijven in Shandong pakte in februari zelfs 41,2% lager uit dan in de 8 maanden daarvoor. De enorme daling van de varkensstapel is opvallend, omdat in dit gebied officieel slechts 1 uitbraak van Afrikaanse varkenspest is gemeld.

Veel meer uitbraken
De omvang van de varkensstapel wordt ook landelijk gemonitord en die tellingen geven eveneens aan dat het aantal varkens fors is gedaald. Het aantal uitbraken van Afrikaanse varkenspest in China staat officieel op 114 stuks en ongeveer 1 miljoen varkens zijn (preventief) geruimd. Vriend en vijand zijn het er echter over eens dat het werkelijke aantal uitbraken veel hoger ligt.

De Chinese autoriteiten zijn daarentegen terughoudend om de uitbraken te bevestigen, omdat de overheid een schadevergoeding uitlooft aan de getroffen producenten. Deze bedragen kunnen oplopen tot $180 per varken. 

Rappe stijging varkensprijzen
De geslonken varkensstapel zet een rem op de aanvoer bij slachterijen, waardoor de varkensprijzen bijzonder hard stijgen. In sommige regio's in China zijn de prijzen in korte tijd met maar liefst 60% gestegen.

Een varkenshouder uit de provincie Henan meldt in Chinese media dat hij in januari 300 varkens had verkocht voor 300.000 Chinese Yuan (circa €40.000) en dat hij in februari nog 200 varkens voor dezelfde prijs heeft verkocht. Toch voelt hij er weinig voor om de productie op te voeren, vanwege de enorme onzekerheid.

Consumentenprijsindex 
De varkensprijs telt zwaar in de Chinese consumentenprijsindex (CPI), dat een indicatie geeft van het huishoudboekje van een gemiddelde Chinees. Diverse analisten verwachten dat de inflatie aan het eind van het tweede kwartaal 3 procentpunt hoger uitpakt dan nu, waarmee de Chinese CPI-index zou uitkomen op het hoogste niveau sinds 2012.

Een snelle stijging van deze index kan tot sociale onrust leiden, omdat de koopkracht dan inlevert. En dat is wel het laatste wat de communistische partij van president Xi Jinping wil; wellicht dat daarom de uitbraken van Afrikaanse varkenspest onder de pet worden gehouden. 

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden