Shutterstock

Inside Varkens

Prijsrally op varkensmarkt nadert einde

5 April 2019 - Wouter Baan

De opmars die de varkensprijzen in de afgelopen week lieten zien, is bijna ongekend. Het einde van die klim begint nu echter wel in zicht te komen, al rest nog genoeg tijd om later dit jaar door te stijgen naar hogere prijsniveaus.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag naar slachtrijpe varkens was deze week extreem goed en het aanbod krap. Ook de slachtcijfers van afgelopen week duiden daar al op. De Duitse varkensprijs (de VEZG-notering) is in 3 weken tijd met €0,30 gestegen tot €1,70 per kilo, wat het hoogste prijsniveau is sinds in ieder geval 2005 (data van voor dat jaar is niet beschikbaar). De verwachting is wel dat de prijzen de komende weken afvlakken.

De Internetbeurs maakte vrijdag 5 april ook geen uitschieter meer, maar pluste met €0,02 tot €1,79 per kilo. Op basis daarvan is de verwachting dat de Duitse varkensprijs komende week wellicht nog een kleine plus meepakt.

Nerveuze vleesmarkt 
De situatie op de vleesmarkt is vooral hectisch en nerveus. Slachterijen proberen kortlopende afzetcontracten af te sluiten, omdat zij weinig zicht hebben op wat de varkensprijzen op de middellange termijn gaan doen. De verhogingen van de laatste weken hebben ze in principe redelijk kunnen door vertalen in de vleesprijzen, maar dat ging niet overal even soepeltjes.

Er zal komende week minder sprake zijn van krapte op de Nederlandse varkensmarkt. Diverse slachterijen geven aan (zeer) gemakkelijk aan de varkens te komen. Ook mesters zijn toeschietelijker in het geven van aanbod. Deze signalen duiden erop dat de prijsrally voor nu een plafond heeft bereikt. Bij DCA Markets stijgt de DCA Beursprijs 2.0 voor geslachte varkens met €0,08 tot €1,62 per kilo. De prijs van levende varkens plust met €0,07 tot €1,32 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden