Shutterstock

Inside Varkens

Recordverhoging voor DCA BestPigletPrice

8 April 2019 - Wouter Baan

De biggenmarkt staat dezer weken volop in het teken van de schaarste. Verschillende noteringen, waaronder ook de DCA BestPigletPrice, zetten daardoor een megastap omhoog.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De biggenkrapte openbaarde zich tot op heden vooral op de vrije markt, maar diverse handelaren laten weten dat ook binnen vaste koppelingen gaten ontstaan. De biggen die worden besteld, zijn er simpelweg niet; het gevolg daarvan is dat de wachttijden oplopen.

De prijsrally op de varkensmarkt heeft de vraag naar biggen een enorme boost gegeven. De varkensprijs van Vion noteert een verhoging van €0,11 tot €1,77 per kilo. De slachterij spreekt van een normaal aanbod en zegt dat de opeenstappeling van verhogingen leidt tot forse weerstand van vleesinkopers. 

Sporadische verhoging in Duitsland 
In andere Europese landen is het op de biggenmarkt van hetzelfde laken een pak. De Duitse VEZG-biggenprijs stijgt deze week met €6 tot €56 per big. Dit is tevens de trendmelding van de Nord/West-biggenprijs, want deze notering steeg de afgelopen week al met €4. Dit betekent dat een plus van €10 in 2 weken tijd in het verschiet ligt. Dergelijke verhogingen zijn sporadisch.

Op de achtergrond neemt het Nederlandse biggenaanbod wel weer toe, alleen zijn de gewichten nog te laag om te kunnen leveren. Bovendien is het over 14 dagen Pasen, waardoor 1 slachtdag uitvalt. De verwachting is dat vraag en aanbod in de komende weken beter in balans komen, al zal het waarschijnlijk nog wel even duren voordat de krapte naar de achtergrond verdwijnt.

Handel pleit voor 'strakke basisprijs'
Om een antwoord te bieden aan de oplopende toeslagen, pleiten diverse handelaren voor de strakke basisprijs. De DCA BestPigletPrice (BPP) stijgt zodoende met €4 tot €54 per big, wat de grootste verhoging in de relatief korte geschiedenis van de BPP is. Dit betekent dat de recordverhoging van vorige week (+€3) alweer verbroken is. Tot vorige week was een verhoging van €2,50 het maximale.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden