Shutterstock

Nieuws Mest

Rechter zet definitief een streep door POR-regeling

9 April 2019 - Wouter Baan

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft een streep gezet door de POR-regeling (de Regeling Ontheffing Productierechten). Dat laat de bestuurlijke instantie dinsdag 9 april weten.

Meerdere varkens- en pluimveehouders hadden een verzoek ingediend voor een ontheffing van het uitbreidingsverbod, maar het CBb heeft dit nu afgewezen. Dit betekent dat minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in haar recht staat om de POR-regeling per 1 januari 2018 af te wijzen.

Beheersen mestproductie
Het beheersen van de mestproductie, dat noodzakelijk is om derogatie voor ruimere mestnormen te behouden, weegt voor de rechter zwaarder dan de economische voordelen die de POR-regeling voor de varkens- en pluimveehouders heeft. De motivatie is ook dat ondernemers wisten dat er een einddatum aan de ontheffing zat, waardoor de looptijd vanaf het begin duidelijk was.

Daarnaast was de keuze om deel te nemen aan de regeling een vrijwillige ondernemerskeuze. Eerder meldde het CBb geen voorlopige voorziening, tot de definitieve uitspraak van de rechter, in te richten.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.

Meer over

por-regeling
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden