Shutterstock

Inside Varkens

Varkensstapel in VS groeit op goed moment

12 April 2019 - Tim Roetman

De varkensstapel in de Verenigde Staten is in maart met 2,1% gestegen ten opzichte van 1 jaar terug. Voor de Amerikaanse varkenshouders komt de groei op een goed moment, gezien de varkensprijzen recent uit een dal zijn opgeklommen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Amerikaanse varkensstapel is over maart met 2,1% gestegen naar 74,3 miljoen varkens. Dat zijn er 1,6 miljoen meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Het aantal zeugen is met een ietwat grotere marge toegenomen, wat ervoor zorgt dat de zeugenstapel in de Verenigde Staten nu uitkomt op 6,4 miljoen zeugen (+2,2%). Het voorgaande blijkt uit de nieuwe cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). 

Een goed moment
Deze toename in de varkensstapel komt voor de varkenshouders op een goed moment, want de varkensprijzen staan op een relatief hoog niveau. Dat heeft onder meer te maken met de gestegen export naar China, dat land ondervindt grote problemen door de vele uitbraken van Afrikaanse varkenspest. De Amerikaanse varkensprijs noteerde woensdag 10 april $1,68 per kilo karkasgewicht (€1,49), terwijl de prijzen 1 maand eerder nog onder de $1 per kilo lagen.

Daarnaast zijn tevens de marges van de varkenshouders in de Verenigde Staten behoorlijk gestegen. De termijnmarkt voor zowel graan als varkens suggereert dat de varkenshouders in de komende 5 maanden een winst van $45 tot $50 per varken kunnen behalen, zo laat Jim Long, analist van de Amerikaanse varkenssector, weten.

Groei houdt aan
De verwachting voor de komende maanden is dat de varkensstapel in de Verenigde Staten blijft groeien. De varkensvleesproductie zou in 2019, ten opzichte van vorig jaar, met zo'n 500.000 ton stijgen (+4,2%), laten diverse analisten weten. Daarmee zou de varkensvleesproductie uitkomen op 12,4 miljoen ton, wat een record is voor de Verenigde Staten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden