Shutterstock

Inside Varkens

Voor de bocht gas geven is geen verstandige keuze

3 Mei 2019 - Wouter Baan - 1 reactie

De varkensprijzen weten ook in de tweede week na Pasen de weg naar boven niet te hervatten. Toch lijkt een verhoging niet lang meer op zich te laten wachten, maar dan moet er vooral in de vleesafzet meer duidelijkheid komen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook deze week viel in Duitsland 1 slachtdag uit (Dag van de Arbeid), waardoor het varkensaanbod in lijn is met de vraag. De gebroken weken zijn achter de rug, waardoor het aanbod komende weken opnieuw getest wordt. De Duitse varkensprijs (de VEZG-notering) bleef deze week voor de derde week op rij stabiel op €1,73 per kilo. De Internetbeurs van vrijdag 3 mei liet echter een ander licht op de markt schijnen (+€0,04), waarbij al het aanbod verhandeld werd. Genoteerd werd €1,84.

In Nederland is het varkensaanbod ruim voldoende, ten opzichte van de vraag. Een aantal handelaren heeft moeite het varkensaanbod geplaatst te krijgen. Bovendien nemen de varkens weer in gewicht toe, als gevolg van de gebroken week van Pasen en Koningsdag.

Verkopen minder goed
De vleesverkopen verlopen minder soepel. Vooral de vleesafzet in Europa gaat voor minder geld over de toonbank. Ook is het dezer dagen relatief koud voor de tijd van het jaar, wat maakt dat de BBQ's (nog) niet worden aangestoken. De afzet van vlees en bijproducten naar China continueert op een hoog niveau, terwijl ook Japan aan de markt is. 

De verwachting is dat de varkensprijzen hun opwaartse lijn kunnen gaan hervatten wanneer het aanbod opnieuw krapte vertoont. In Nederland is dat echter nog niet het geval. De DCA Beursprijs 2.0 blijft voor komende week daarom staan op €1,65 per kilo voor geslachte varkens. De prijs van levende varkens noteert eveneens onveranderd, maar dan op €1,34 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden