Shutterstock

Inside Varkens

Hogere varkensprijs is geen ABC-tje

10 Mei 2019 - Wouter Baan - 17 reacties

Na een stabiele periode rondom Pasen is het spel op de varkensmarkt weer op de wagen. Hogere varkensprijzen zijn volgens Nederlandse slachterijen onverantwoord, maar een krap aanbod in Duitsland is de andere kant van de medaille.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Duitse varkensprijs (de VEZG-notering) steeg in week 19 met €0,03 tot €1,76 per kilo. De Internetbeurs verlegde de grens vrijdag 10 mei nog eens met €0,02 en steeg daardoor tot €1,86 per kilo. Op basis van deze prijsuitslagen zou je verwachten dat vrijwel alle handelaren in Nederland opteren voor hogere varkensprijzen. Een belronde door de markt levert echter andere inzichten op.  

Wel of niet verhogen?
De meningen in de markt verschillen. Zo zijn er argumenten die een plus onderbouwen. Het varkensaanbod in Duitsland is krap en de export van varkensvlees richting China is op stoom. De praktijk lijkt genuanceerder. Hoewel slachtrijpe varkens in Duitsland schaars zijn, is het aanbod in Nederland niet per se krap. Dit blijkt ook uit de slachtcijfers. Afgelopen week werden 304.000 varkens geslacht, met een gemiddeld gewicht van 98,90 kilo. De varkens worden dus zwaar afgeleverd.

Daarbij zeggen slachterijen dat China weliswaar vraagt om grote volumes varkensvlees, maar dat het realiseren van hoge prijzen niet lukt. Daarbij valt de vleesafzet binnen Europa tegen; de BBQ’s blijven voorlopig nog even op stal, vanwege de koele temperaturen voor deze tijd van het jaar.

Noodvoorraden in Groot-Brittanië
Ook de afzet in Groot-Brittannië verloopt moeizaam. De oorspronkelijke uittredingsdatum voor de brexit stond gepland voor 29 maart, maar dat is uitgesteld naar 31 oktober. In aanloop daar naartoe zijn in het Verenigd Koninkrijk grote vleesvoorraden opgebouwd, om zodoende complicaties te kunnen opvangen.

Dit geldt niet alleen voor vlees, maar ook voor de zuivelcommodities (als boter en kaas). Daardoor zijn de Britse voorraden momenteel ruim en dat is merkbaar in de baconafzet. Ook de hammenafzet verloopt moeizaam; slachterijen laten weten dat de afzet onder druk staat. Op basis van de vleesmarkt zijn hogere varkensprijzen in de ogen van slachterijen niet mogelijk. Zeker de slachterijen in Europa die geen exportlicentie hebben voor China zitten in een lastig pakket.

DCA Beursprijs 2.0 toch omhoog
Hoewel een aantal varkenshandelaren pleiten voor rust in de markt en daardoor een verhoging afraden, stijgt de DCA Beursprijs 2.0 op basis van de opgaven toch. De prijs van geslachte varkens plust met €0,02 tot €1,67 per kilo. De prijs van levende varkens noteert een plus van €0,01 tot €1,35 per kilo.  

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden