Shutterstock

Inside Varkens

Nederlandse biggenprijs kan Duitsland niet volgen

20 Mei 2019 - Wouter Baan

Daar waar de biggenprijzen in Duitsland naar recordprijzen stijgen, bouwt in Nederland de druk op de biggenprijs zich voorzichtig op. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het betekent niet direct dat de biggenprijzen in Nederland verlagingen tegemoet gaan, maar de afzet verloopt wel stroever dan enkele weken geleden. De vleesvarkenshouders houden de boot momenteel af, omdat de Nederlandse varkensprijzen met moeite de verhogingen in Duitsland kunnen volgen. Na Pasen is het vooralsnog centjes sprokkelen en blijven grote stappen vooralsnog uit.

Vion heeft de varkensprijs deze week, na 5 stabiele mutaties, echter wel met €0,03 verhoogd tot €1,83 per kilo. Daarmee volgt het, zij het verspreid over 2 weken, de laatste 2 verhogingen van de DCA Beursprijs 2.0 op. In de toelichting valt op te maken dat de verhoging niet vanzelf gaat. Vion meldt dat de afzetmogelijkheden op de vleesmarkt niet verbeteren en dat het varkensaanbod in Nederland aan de ruime kant is. Echter, gezien de varkensprijzen in omliggende landen plussen, heeft Vion besloten om toch te verhogen.

Weerstand bij vleesvarkenshouder 
Dat is uiteraard een opsteker voor de vleesvarkenshouders, al wordt er tegelijkertijd geklaagd over dure biggen. Daarom zijn vleesvarkenshouders ook terughoudender met het opleggen van nieuwe biggen. Al met al gaat de binnenlandse biggenhandel minder soepel dan afgelopen weken. De afzet naar Duitsland verloopt daarentegen nog altijd zeer goed. In Duitsland zijn nauwelijks biggen voorhanden en zodoende stijgen de prijzen tot recordniveaus. Zo stijgt de VEZG-notering deze week met €1 tot €64 per big, terwijl de Nordwest-notering is opgeklommen tot een prijsniveau van €63 per big.

Een enkele handelaar vindt dat de DCA BestPigletPrice in het spoor van Duitsland moet blijven en pleit voor een verhoging. Echter, het gros van de handelaren vindt dat de notering goed staat, zo blijkt uit de opgaven bij DCA Markets. De BPP blijft deze week zodoende voor de vierde week op rij staan op €57,50 per big.  

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden