Shutterstock

Inside Varkens

'Na juli flinke piek in varkensprijs'

23 Mei 2019 - Jeannet Pennings

De situatie in China rondom Afrikaanse varkenspest is veel ernstiger dan verwacht. De fikse daling in de varkensaantallen komt naar verwachting pas deze zomer en waarschijnlijk duurt het zo'n 5 jaar voordat de Chinese varkensindustrie weer is hersteld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De bovenstaande verwachting spreekt Jim Long van Genensus uit na zijn bezoek aan China, waar hij met verschillende grote spelers in de Chinese varkensindustrie heeft gesproken. De CEO van de fokkerijorganisatie uit Canada zegt dat de huidige krimp van de Chinese varkensstapel op 10% staat, in vergelijking tot 2018. Hij verwacht echter dat de grootste klappen in de zeugenhoek vallen, want daar wordt een krimp van 40% tot 60% gemeld.

Vernietiging opgeslagen varkensvlees
De meeste zeugen zijn afgelopen januari en februari geruimd. Als gevolg daarop wordt verwacht dat de grootste krimp in het aantal varkens in de maand augustus begint. Long meldt tevens dat in juli al het opgeslagen varkensvlees door de Chinese overheid zal worden gecontroleerd op de Afrikaanse varkenspest. Besmet vlees wordt verbrand. Daarna worden de varkens bij de slachthuizen gecontroleerd.

Wanneer al het varkensvlees wordt geruimd, zal in augustus schaarste in de markt ontstaan. Dat is de periode waarin de varkensvleesconsumptie doorgaans flink toeneemt. Dit alles bij elkaar zal een behoorlijke piek in de varkensprijzen veroorzaken. Gezien de omvang van de consumptie van varkensvlees in China, verwacht Genesus tevens recordhoge prijzen op de wereldwijde varkensmarkt.

Herstel van 5 jaar
De Chinese varkensindustrie zal waarschijnlijk 5 jaar nodig hebben om te herstellen van de gevolgen van de dierziekte. De Chinese overheid steekt veel energie in het revitaliseren van de sector, maar verjonging van de varkenspopulaties op bedrijven wordt lastig met deze hoge prijzen. China is veel nieuwe fokkerijen verloren door varkenspest. Dit biedt op termijn mogelijk kansen voor exporteurs in andere landen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden