Shutterstock

Inside Varkens

Hoge varkensprijs zorgt voor extra productie in VS

29 Mei 2019 - Redactie Boerenbusiness

Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) verwacht dat de varkensvleesproductie komend jaar circa 3,5% hoger ligt dan dit jaar. Hoe komt dat?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Amerikaanse varkensprijzen liggen volgend jaar naar verwachting 10% hoger dan dit jaar en 30% hoger dan in 2018, zo schrijft het USDA in haar laatste marktupdate. Daarnaast verwacht de instantie dat de export van varkenvlees (door de dynamiek op de wereldwijde varkensmarkt) volgend jaar met 7% stijgt. Dit zou betekenen dat 23,6% van de totale productie in het land wordt geëxporteerd. 

Daarbij zet het USDA overigens wel de kanttekening dat de prognose nog kan veranderen, bijvoorbeeld door wijzigingen in het handelsbeleid. Ook constateert de organisatie dat de consumptie van varkensvlees per hoofd van de Amerikaanse bevolking juist daalt.

Toename in varkenshouderijen
Daarnaast stijgt niet alleen de Amerikaanse varkensvleesproductie, want ook het aantal varkenshouderijen in het land neemt toe. Tussen 2012 en 2017 is het aantal varkensbedrijven met 5% toegenomen. In 2012 telde de Verenigde Staten, volgens cijfers van het statistisch instituut AGCensus, ruim 63.000 varkenshouderijen. Dit aantal is 5 jaar later gestegen naar 66.439 varkensbedrijven.

De staten met de meeste varkensbedrijven bevinden zich met name in de Midwest. Iowa telt de meeste varkenshouderijen: bijna 23.000. Het aantal bedrijven met meer dan 5.000 varkens groeide tussen 2012 en 2017 het meeste: +20%. Echter, ook de groep kleinere varkenshouders (minder dan 25 varkens) laat een groei zien van 11,5%. De groep tussen de grote en kleine bedrijven daalde juist in omvang.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden