Shutterstock

Inside Varkens

Sorteert DCA Beursprijs voor op Duitse verhoging?

31 Mei 2019 - Wouter Baan - 1 reactie

In de afgelopen weken beperkten de varkensprijzen zich tot kleine verhogingen. De maand juni staat echter voor de deur en er zijn signalen dat de Duitse varkensprijzen gaan plussen. Kan de DCA Beursprijs 2.0 alvast een voorzetje geven?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Net zoals afgelopen weken is het varkensaanbod in Nederland normaal,  maar in Duitsland krap. Komende week is er geen uitval van slachtdagen en prompt zijn de varkens gevraagd in Duitsland. De Internetbeurs steeg vrijdag 31 mei met €0,05 tot €1,93 per kilo, het hoogste niveau sinds 2013. Daarmee is de afstand tot de Duitse varkensprijs opgerekt naar €0,13 per kilo. De kans is daarmee groot dat de Duitse varkensprijs komende week gaat plussen.

Voldoende aanbod in Nederland 
De vraag is: gaan de Nederlandse (slachterij)noteringen ook omhoog? In de afgelopen weken is het verschil tussen de Duitse en Nederlandse varkensprijzen immers gegroeid, omdat het aanbod slachtrijpe varkens in Nederland wél in lijn is met de capaciteit. Het slachtcijfer over de afgelopen week komt uit op 312.000 varkens met een gemiddeld gewicht van 98 kilo. Dit is zelfs het hoogste aantal in 10 weken tijd. Ook naar volgende week is het varkensaanbod ruim voldoende.

De vleesprijzen bewegen overwegend zijwaarts. Japan en China blijven  grote volumes vragen, terwijl de afzet in Europa redelijk in balans is. Het weer verbetert vanaf juni; mogelijk krijgt de vleesconsumptie hier een impuls van. Vooralsnog lijkt het er echter niet op dat de vleesprijzen ruimte creëren voor hogere varkensprijzen.

Meningen verdeeld 
Weet het krappe Duitse varkensaanbod genoeg te prikkelen om hogere prijzen te bewerkstelligen? Uit de opgaven bij DCA-Markets blijkt dat de Nederlandse handelaren verdeeld zijn over de te kiezen mutatie voor de DCA Beursprijs 2.0. Sommigen pleiten voor onveranderd, anderen opteren juist voor een verhoging.

Het gemiddelde van de opgaven wijst toch een verhoging aan, waardoor de prijs van geslachte varkens met €0,01 stijgt tot €1,69 per kilo. De prijs van levende varkens blijft met €1,36 per kilo echter onveranderd.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden