Shutterstock

Inside Varkens

Hoe reageert Beursprijs op Duitse Hauspreise?

7 Juni 2019 - Wouter Baan

Er was deze week een wirwar aan prijsmutaties zichtbaar op de varkensmarkt. Waar Nederlandse slachterijen onverwacht verhoogden, blokkeerden diverse Duitse slachterijen juist een plus. Hoe reageert de DCA Beursprijs 2.0 hierop?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het was hectiek alom. Waar de DCA Beurspijs 2.0 er afgelopen week met moeite een verhoging van €0,01 kon uitpersen, verhoogde Vion maandag onverwacht met €0,02 per kilo. Andere Nederlandse slachterijen voerden op woensdag zelfs een verhoging van €0,03 door. De Duitse varkensprijs (de VEZG-notering) pluste met €0,05 tot €1,85 per kilo, maar die verhoging werd niet gevolgd door Tönnies en Vion Duitsland. Zij hanteren vanaf donderdag een Hauspreise op €1,80 per kilo.

Daarop ging de Internetbeurs vrijdag 7 juni met €0,03 omlaag tot €1,91 per kilo, nadat de graadmeter tijdens de vorige veiling flink had geplust. De grillige mutaties geven aan dat het voor slachterijen balanceren is op een dun koord om, enerzijds de varkens aan de haak te krijgen en anderzijds de marges te bewaken.

Ruimer aanbod, vlakke vleesmarkt 
Vanwege de uitval van slachtdagen (Hemelvaart en Pinksteren) pakt het varkensaanbod tijdelijk wat ruimer uit. Toch is het aanbod niet overmatig. Dit omdat varkenshouders niet scheutig zijn in het opgeven van varkens en zinspelen op hogere varkensprijzen. De aflevergewichten lopen daarom op, zo zeggen handelaren.

Op de vleesmarkt lukt het de slachterijen niet om hogere vleesprijzen te realiseren binnen Europa, maar ook op de Aziatische afzetmarkten lijkt dit lastig. Dat verklaart ook het terughoudende prijsbeleid van de grote Duitse slachterijen.

Mutatie DCA Beursprijs 2.0
Wat betreft de mutatie van de DCA Beursprijs 2.0: een groep handelaren pleit voor onveranderd en vinden dat de notering goed staat, terwijl de anderen een verhoging op zijn plek vinden. Dit omdat de slachterijen in Nederland hebben geplust. Op basis van de opgaven stijgt de notering voor geslachte varkens met €0,01 tot €1,70 per kilo. De prijs van levende varkens stijgt eveneens met €0,01 tot €1,37 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden