Shutterstock

Inside Varkens

Het is centen sprokkelen op de varkensmarkt

14 Juni 2019 - Wouter Baan - 23 reacties

De optimistische stemming die de varkensmarkt afgelopen voorjaar kenmerkte, heeft duidelijk ingeboet. Er heerst nu een gelaten sfeer, waardoor er op dit moment geen ruimte is voor hogere varkensprijzen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Nederlandse poldermodel lijkt ook te werken op de Duitse varkensmarkt. De Duitse varkenshouders en slachterijen gooiden het namelijk op een akkoordje en deden allebei water bij de wijn. De slachterijen verhoogden, terwijl de Duitse producentenverenigingen de varkensprijs (de VEZG) juist verlaagden. Daarmee staan de noteringen op €1,83 per kilo en is de kou over de Hauspreise uit de lucht.

Uitval van een slachtdag 
Door de strubbelingen is de opwaartse lijn van de varkensprijzen wel wat vertraagd. De Internetbeurs handhaafde zich vrijdag 14 juni op €1,90 per kilo, waarbij alle 14 partijen een afnemer vonden. Dat impliceert dat de vraag goed is, maar dat hogere varkensprijzen niet direct binnen handbereik liggen.

Het Duitse varkensaanbod mag dan al tijden krap zijn, de situatie op de vleesmarkt staat hogere prijzen niet toe. Bovendien valt er donderdag 20 juni in Duitsland 1 slachtdag uit, vanwege de viering van Sacramentsdag. Zodoende wordt er momenteel minder aan de varkens getrokken.

Chinese vleesconsumptie slinkt
Wel zijn er aanknopingspunten voor de afzet van vleesonderdelen vanuit Europa. Voor de komende week is er zomerweer afgekondigd, wat voor de vleesconsumptie een impuls kan betekenen. Daartegenover staat wel dat de afzet naar China minder soepel verloopt. De vleesafzetprijzen staan onder druk. Er zijn geluiden dat de consumptie in China een knauw krijgt van de uitbraken van Afrikaanse varkenspest. Rabobank verwacht dat de consumptie met 10% zal slinken.

In Nederland zeggen de slachterijen vol te zitten. Een aantal handelaren vinden het niet verstandig om hogere varkensprijzen af te dwingen en pleiten daarom voor consolidatie. Wel vinden een aantal handelaren dat de DCA Beursprijs 2.0 iets zou moeten corrigeren. Daarom stijgt de DCA Beursprijs 2.0 voor geslachte varkens met €0,01 en komt daarmee op €1,71 kilo. De prijs van levende varkens stijgt ook met €0,01 naar €1,38 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden