Shutterstock

Inside Varkens

Wat doet zomerhitte met varkensprijzen?

21 Juni 2019 - Wouter Baan - 20 reacties

Voor de komende week wordt er mooi en warm zomerweer voorspeld. Inmiddels is de Internetbeurs de weg naar boven weer ingeslagen, maar wordt dat spoor ook gevolgd door de DCA Beursprijs 2.0? 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag is of de slachterijnoteringen, na een paar rustige weken, verder kunnen aantrekken. Het is lastig om daar een antwoord op te geven. De slachterijen claimen dat de vleesprijzen onder druk staan en dat de varkensprijzen in de benen blijven dankzij het relatief krappe aanbod in Europa.

Mooi weer op komst
Komende week wordt er echter zonnig zomerweer voorspeld, dat kan de vleesconsumptie in Noordwest-Europa een boost geven. Een ander effect van de hoge temperaturen is groeivertraging bij vleesvarkens. Het toch al krappe (Duitse) varkensaanbod kan daardoor verder opdrogen. De vraag is hoe de varkensprijzen op dit scenario gaan reageren?

De Internetbeurs pluste vrijdag 21 juni met €0,03 tot €1,95 per kilo, wat betekent dat de afstand tot Duitse varkensprijs (VEZG-notering) opgerekt is naar €0,12. De verwachting in de markt is dat deze notering komende week wel eens met €0,05 zou kunnen gaan stijgen. Daarmee is nog niet gezegd of de grote Duitse slachterijen die beweging ook daadwerkelijk gaan opvolgen. Recent werd eenzelfde beweging door Tönnies en Vion afgestraft met een 'Hauspreise'.

Beursprijs stijgt opnieuw
Hoe betrouwbaar de geluiden zijn dat de Chinese vrieshuizen tjokvol met varkensvlees liggen, is niet goed te zeggen. Nederlandse varkenshouders reageren in elk geval geïrriteerd op dergelijke berichten en beschouwen het als Chinese stemmingmakerij. Daar valt natuurlijk wat voor te zeggen. Aan de andere kant wijzen de Europese- en Amerikaanse exportcijfers wel uit dat China de afgelopen maanden veel heeft geïmporteerd. Dat de vrieshuizen daardoor zijn volgelopen, is logisch.

Nederlandse varkenshandelaren zijn verdeeld of de DCA Beursprijs 2.0 wel of niet moet voorsorteren op een mogelijk stijgende Duitse varkensprijs. Op basis van de opgaven stijgt de notering voor geslachte varkens met €0,01 tot €1,72 per kilo. De prijs van levende varkens maakt eenzelfde beweging en komt daardoor op €1,39.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden