Shutterstock

Inside Varkens

Biggenhandel verslechterd, DCA BestPigletPrice omlaag

24 Juni 2019 - Wouter Baan

Hoewel Duitse biggenprijzen de recordniveaus ogenschijnlijk gemakkelijk vasthouden, zijn prijsverlagingen in Nederland onontkoombaar. Hoe komt dit?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De situatie op de biggenmarkt kenmerkt zich op het moment door een oplopend aanbod. De losse probleemkoppels (beren en gelten) laten zich al langere tijd moeilijker plaatsen, maar ook de afzet courantere koppels wordt moeizamer.

Spaanse biggenprijs 
De biggenexport richting Spanje loopt al een paar weken terug. Dit komt overigens niet als een verrassing, want deze export is seizoensgebonden. Na de piekvraag in het voorjaar, zakt weer wat de afzet terug. De Spaanse biggenprijs noteerde in de afgelopen week de tweede verlaging op rij en daalde met €1 tot €51 per big. Historisch gezien zet de daling nog wel even door.

De afzet richting Duitsland loopt stukken beter, al is de 'wilde vraag' van een paar weken terug niet meer aan de orde. De leveringsachterstanden bij vleesvarkenshouders zijn inmiddels verleden tijd. De VEZG-biggenprijs handhaaft zich in een stabiele markt op €64 per big. De trendmeldingen wijzen bovendien geen verandering aan.

Onbalans groeit 
In Nederland groeit de onbalans tussen de vraag en het aanbod. De vleesvarkenshouders zijn terughoudend, omdat de varkensprijzen moeite hebben met plussen. Mogelijk verandert dit als de (Duitse) varkensprijzen deze week serieus plussen, zoals de verwachting is vanuit de markt. Vion sorteert hier nog niet op voor en houdt de prijs stabiel op €1,86 per kilo. De slachterij spreekt opnieuw over zware prijsdruk, zowel voor de nek, het voorstuk en de afzet van bijproducten naar China. 

Door de hitte is in de niet-geklimatiseerde stallen sprake van groeivertraging. Dit komt de varkensmarkt wellicht ten goede, maar de biggenmarkt niet. Aangezien de vleesvarkens langer blijven liggen, is er minder plaatsingsruimte voor biggen.

Eerste verlaging sinds oktober
Een biggenoverschot is niet aan de orde, maar handelaren vinden dat de DCA BestPigletPrice te hoog staat in relatie tot de afzetmogelijkheden. Op basis van de opgaven daalt de notering met €1 naar €56,50 per big. Dit is de eerste verlaging sinds oktober, toen de notering terugzakte naar een diepterecord van €24 per big. 

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden