Shutterstock

Inside Varkens

Minder Duitse varkens, ook vanuit Nederland

28 Juni 2019 - Redactie Boerenbusiness

Het Duitse statistiekbureau Destatis meldt dat er op 3 mei van dit jaar 25,9 miljoen varkens gehouden werden in Duitsland. Dit is een fikse daling ten opzichte van mei 2018.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tevens blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) dat de invoer van vleesvarkens uit Nederland meer onder druk staat. In het eerste halfjaar van 2019 daalde het aantal vleesvarkens uit Nederland van 40.000 varkens per week (januari) naar 21.000 varkens per week (juni). Ten opzichte van enkele jaren terug is de afname nog groter. In 2016 gingen er regelmatig meer dan 60.000 vleesvarkens per week de Duitse grens over.

Concurrerende merkconcepten
De afnemende export van vleesvarkens naar Duitsland is niet alleen het gevolg van de gestegen varkensprijs en de seizoensmatige patronen. Het komt ook door de groeiende betekenis van merkconcepten. Volgens Jan Vernooij, de woordvoerder van Vee & Logistiek Nederland en eveneens varkenshandelaar, heeft de vernieuwingsslag bij de slachterijen (zowel in efficiëntie als in marktsegmentatie) gezorgd voor een prijs die beter kan concurreren met de prijs die Duitse slachterijen betalen.

Bovendien verhoogt de exportkeuring de kosten en is het sowieso al een (beleidsmatige) trend om meer regionaal te slachten. Dit ook met het oog op de groeiende kritiek vanuit de maatschappij op bijvoorbeeld de transportafstanden. Dit alles bij elkaar opgeteld, zorgt ervoor dat er meer varkens in Nederland worden geslacht en minder in Duitsland.

Spanje en Italië slachten meer
In de Europese Unie daalde het aantal varkensslachtingen in het eerste kwartaal van 2019, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (-1,3%). In Spanje en Italië worden juist fors meer varkens geslacht en in de overige Europese lidstaten daalden de slachtcijfers ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018. Dat meldt het Duitse marktanalyse bureau ZMP.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden