Shutterstock

Inside Varkens

Verkoop varkensbedrijven leeft op door varkensprijs

4 Juli 2019 - Redactie Boerenbusiness

Doordat de varkensprijs recent fors gestegen is, is de verkoop van varkensbedrijven opgeleefd, zo melden diverse agrarisch makelaars. Tot voor kort was het aanbod groter dan de vraag, maar de situatie is veranderd. De opgeleefde belangstelling voor vleesvarkensbedrijven is het grootste.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het economische dal van de zeugenhouderij was de laatste jaren groter dan in de vleesvarkenshouderij. Daardoor is in de vermeerdering minder geld om te investeren, vergeleken met de vleesvarkenshouderij. "Dit deel van de varkenssector ziet de winst bovendien sneller stijgen", aldus Hans Peters, de voorzitter van de sectie Agrarisch Vastgoed bij VBO Makelaars. "Wereldwijd wordt ervan uitgegaan dat de varkensprijs op een hoger niveau stabiliseert dan in de afgelopen jaren."

Met name in Oost-Nederland wordt melding gemaakt van veel verkochte varkensbedrijven. Zo zijn in Zevenaar, Vragender en Winterswijk dit jaar al bedrijven verkocht, melden diverse makelaarskantoren. Indicatief wordt €350 tot €375 per vleesvarkensplaats betaald. KWIN Veehouderij hanteert voor nieuwbouw bedragen tussen €500 en €630 per vleesvarkensplaats. Deze gids van Wageningen Livestock Research wordt vooral voor fiscale doeleinden gebruikt.

Programma Aanpak Stikstof
Niet alleen de staat van de gebouwen en de inrichting bepaalt de waarde van een varkensbedrijf, want ook de bijbehorende vergunningen en de bedrijfseconomische resultaten spelen een rol. Peters plaatst daarbij wel de kanttekening dat eventuele vergunningen door de problemen met het Programma Aanpak Stikstof (PAS) op dit moment geen garanties kunnen bieden.

Kunnen de ontwikkelingsmogelijkheden die momenteel op papier staan, ook daadwerkelijk benut kunnen worden? Dit blijft de vraag totdat er een oplossing gevonden wordt. Peters gaat ervan uit dat de op handen zijnde warme sanering van de varkenshouderij een uitweg kan bieden voor de problemen met de stikstofuitstoot. De PAS-wetgeving is daarentegen niet toereikend en juridisch niet houdbaar, zo oordeelde de Raad van State in juni.

Zonder vergunning met perspectief hebben bedrijven nauwelijks waarde. De waarde van varkensbedrijven kan door de huidige PAS-problematiek echter wellicht positief worden beïnvloed door te salderen met bedrijven in de omgeving die binnen afzienbare tijd gaan stoppen. Is dit geen optie, dan ligt een forse afwaardering voor handen, verwacht Peters.

Ontwaarding door leegstand
Varkensbedrijven die leeg staan, zijn veelal minder goed te verkopen dan bedrijven die 'going concern' worden overgenomen. Dit heeft onder meer te maken met het ontbreken van actuele bedrijfseconomische cijfers en de kosten die moeten worden gemaakt om een vermeerderingsbedrijf te herstarten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden