Shutterstock

Inside Varkens

Beperkt aanbod varkens is positief

5 Juli 2019

De een zijn dood is de ander zijn brood, lijkt in varkensland geen garantie voor een gretige vraag naar vlees. Het is nog steeds wachten op meer vraag vanuit China. Wat doet dat met de DCA Beursprijs 2.0?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De noteringen maken duidelijk dat er, ondanks het beperkte aanbod (als gevolg van minder biggen in het voorjaar) en een tragere groei, kennelijk geen ruimte is voor een verhoging van de varkensprijzen. Dat is voor de varkenshouders zuur, want de hooggespannen verwachtingen voor dit seizoen blijven daardoor uit. Ook de Duitse Internetbeurs van vrijdag 5 juli geeft geen hoop voor een opleving, ondanks dat alle 11 partijen zijn verhandeld tegen onveranderde prijzen.

Vrijdagmorgen werd door Duitse slachterijen stemming gemaakt door signalen af te geven dat de varkensprijs weleens met €0,05 zou kunnen zakken de komende week. Echter, kort nadat deze geruchten werden verspreid, werden even zo vrolijk weer varkens besteld die begin volgende week geleverd moeten worden. Het onderstreept de krapte in het varkensaanbod en de wens dat de varkens niet duurder mogen worden. Ook in Nederland worden de varkens goed opgenomen, al lijkt het vertrouwen op een stabiele varkensprijs de komende zomerperiode wat af te nemen getuige het aanbod van varkens aan het einde van week 28.

Slechte handel?
De argumenten uit de vleeshandel over waarom de prijzen niet kunnen stijgen, zijn voor menig varkenshouder een drogreden. Er wordt weinig waarde gehecht aan de verhalen over een slechte vleesafzet, dalende vleesprijzen en een afwachtende houding uit China. En, waar blijft het effect van de biggenkrapte van het afgelopen vroege voorjaar, want dat was er toch? Iedere week worden de varkens toch weer keurig netjes opgenomen, wat de werkelijkheid lijkt te verbloemen.

Toch is het verhaal van de moeizame vleeshandel de repeterende wekker in juni geweest. Ook voor komende week zijn er signalen dat er zeer veel spanning staat op de vleesverkopen. Op basis van de te verwachten mutaties van de verschillende vleesonderdelen betekent dit een negatieve mutatie van ruim €0,015 per kilo. Tot nu toe konden slachterijen zo ongeveer nog zwarte cijfers schrijven, maar voor de komende week gaat men uit dat er verlies wordt gemaakt. Inmiddels is in Europa een begin gemaakt met de zomervakantie, wat onder meer zijn weerslag heeft op de verkoop van de 'Beter-Leven-concepten'.

Per saldo is de Nederlandse varkensmarkt samen te vatten als moeizaam onveranderd, waarbij er een sterk pleidooi wordt gevoerd voor een correctie van de laatste prijsverhoging van de DCA Beursprijs 2.0. Uit de middeling van de opgaven van handelaren deze week komt echter niet het beeld de prijzen aan te passen. Voor geslachte varkens blijft €1,72 de prik en voor levende varkens €1,39 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden