Shutterstock

Inside Varkens

Aanbod biggen groeit, maar de vraag groeit niet mee

8 Juli 2019

De trend van dalende prijzen tekent zich meer en meer op de biggenmarkt af. En dat betekent dat een verdere daling van de biggenprijzen is te verwachten. Wat houdt dat in voor de DCA BestPigletPrice (BPP) deze week?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat de term 'prijshoudend' niet meer van toepassing is op de prijsvorming van biggen werd vorige week al duidelijk. Dat heeft een aantal oorzaken. In de eerste plaats is het aanbod van varkens beperkt, waardoor er minder plaatsen vrijkomen voor de biggen.

De biggen die in het voorjaar werden geleverd waren relatief licht van gewicht, waardoor het langer duurt voordat de varkens slachtrijp zijn. Al met al moet er meer moeite worden gedaan om de biggen nu geplaatst te krijgen. Dat heeft zijn weerslag op de stemming en de prijzen in de biggenhandel. Ook de mesters bieden meer weerstand.

Spanje is terug
In de tweede plaats maakt Spanje een stevige comeback, in zowel activiteit als prijs. Dat is een jaarlijks terugkerend seizoenpatroon. Is er wel handel op Spanje te doen, dan is dat voor fors minder geld. Spanje was begin 2019 animator van stemming en prijsvorming. Nu die vraag wegvalt, heeft dit consequenties voor de prijsstelling die het zonder ‘Spanje-effect’ moet doen.

Het grootste punt van zorg is het aanbod van biggen boven de vaste koppelingen. Die zijn op dit moment lastig te slijten of tegen fors gereduceerde prijzen. Daardoor moet de biggenmarkt zijn balans vinden, wat gepaard gaat met lagere opgaven van handelaren voor de BPP. Daar speelt de oplopende druk op de varkensprijzen door een taaie vleesmarkt in mee. Vion noteerde vandaag (maandag) een daling van €0,04 en kwam op €1,82 uit, wat het sentiment negatief beïnvloed.

Opname in Duitsland
Ondanks de sombere verhalen zijn er ook handelaren die pleiten voor een minimale aanpassing van de prijs en daar ook hun argumenten voor hebben. Veel daarvan zijn terug te voeren op de nog redelijk goede opname van biggen in Duitsland, al ondervinden zij ook daar meer moeite om de biggen geplaatst te krijgen. De moeizamer lopende afzet van biggen in het binnenland en Spanje wordt daarbij wel onderschreven.

Voor deze week komt de BPP uit op €52,00, wat een verlaging betekent van €2,50 ten opzichte van de notering van vorige week.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden