Shutterstock

Inside Varkens

Onontkoombare verlaging DCA Beursprijs hard gelag

12 Juli 2019 - 17 reacties

De ogen waren lang gesloten voor de echte realiteit op de varkensmarkt. Tot deze week. De slachterijen maakten duidelijk dat de grens van het toelaatbare was overschreden en daar paste maar 1 antwoord bij. Wat betekenen de prijsverlagingen voor de DCA Beursprijs 2.0?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op een verlaging van de varkensprijzen zit niemand te wachten, maar het lijkt wel de enige remedie voor de huidige marktsituatie. Wel hadden velen deze verlaging nog niet in deze week verwacht. In een jaar waarin de wens op hoge varkensprijzen bijna altijd werd gehoord een nogal ongemakkelijke ontwikkeling.

Die hoopvolle verwachtingen leunden vooral op China, maar doorpakken is er van Chinese zijde nog steeds niet bij. Die domper resulteerde er de laatste weken in dat bij de slachterijen de marges fors terugzakten. Daar kwam de rode kleur steeds nadrukkelijker bij in beeld. Het antwoord daarop: naast het verlagen van de varkensprijzen zijn ook de slacht-programma’s aangepast. Het aanbod van varkens is niet groot, maar desondanks kost het moeite om al het aanbod geplaatst te krijgen. Varkenshouders die niet de hoop hebben dat het bij 1 prijsverlaging blijft, geven ruim aanbod.

Vion opent de rij
De daling werd ingezet door België en opgevolgd door Nederland en Duitsland. Vion opende voor Nederland de rij verlagingen afgelopen maandag met min €0,04 en stelde de prijs bij naar €1,82. Van Rooi verlaagde met €0,03 (€1,62), Compaxo met €0,06 (€1,58), Westfort met €0,04 (€1,61) en Pali Group met €0,06 (€1,75).

Bij onze Oosterburen daalde de Nord/West notering naar €1,77 (-€0,06), dit voorbeeld werd gevolgd door Vion Duitsland en Tönnies. De Internetbeurs stak vrijdag 12 juli in op €1,83 (-€0,05). De intentie in Duitsland is om de prijs van volgende week voor meerdere weken vast te zetten.

Meestal blijft het niet bij 1 verlaging, zo leert de praktijk, vandaar dat voor de komende week een verdere verlaging wordt verwacht. De DCA Beursprijs 2.0 verlaagt voor geslachte varkens met €0,09 en komt daarmee op €1,63. Voor levende varkens wordt een verlaging toegepast van €0,08, waardoor dit prijsniveau uitkomt op €1,31.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden