Shutterstock

Inside Varkens

Alles zit tegen op de biggenmarkt

22 Juli 2019 - Wouter Baan - 11 reacties

Het kost handelaren veel moeite om afnemers voor biggen te vinden. Het gevolg is dat de DCA BestPigletPrice opnieuw flinke averij oploopt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er is nog weinig over van de vlotte biggenafzet van een paar maanden terug. Veel handelaren zitten met een overaanbod opgescheept, waar nauwelijks plaatsingsruimte voor te vinden is. Zowel in binnen- als buitenland is de interesse naemlijk zeer laag. 

Weinig vraag
Vleesvarkenshouders in Europa hebben geen haast met opleggen, nu de varkensprijzen in de afgelopen weken een knauw hebben gekregen. Een aanknopingspunt is wel dat (naast de stabiele mutatie van de DCA Beursprijs) ook de varkensprijs van Vion aangeeft dat voorlopig de bodem is bereikt. De slachterij laat de notering staan op €1,78 per kilo. Het ligt echter niet voor de hand dat dit op korte termijn de vraag naar biggen een impuls geeft.

Daar komt bij dat de biggenafzet wordt gestagneerd door een beperktere doorstroom van vleesvarkens. Vanwege de vakantieperiode staan de activiteiten bij slachterijen op een lager pitje en wordt er minder geslacht. Bovendien ligt er de komende dagen stagnatie op de loer, wanneer de temperaturen oplopen tot plaatselijk zelfs 40 graden.

De binnenlandse markt is daardoor boordevol. Temeer omdat ook de vraag van exportbestemmingen flink heeft ingeleverd. Typerend hiervoor is de Duitse VEZG-biggenprijs, de voorloper van de Nordwest-notering, die deze week opnieuw €4 inlevert tot €56 per big. Ook de Spaanse biggenprijs leverde afgelopen week €4 in tot €40 per big.

Flinke verlaging voor BPP
Vanwege de hoge temperaturen gaat deze week het hitteprotocol van kracht. Dit maakt het er uiteraard niet gemakkelijker op om langere transportafstanden te overbruggen. De enige 'oplossing' die handelaren zien, is om DCA BestPigletPrice flink te verlagen. Op basis van de opgaven bij DCA Markets daalt de notering met €3 tot €46 per big.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden