Shutterstock

Inside Varkens

Brazilië wil varkensstapel flink uitbreiden

24 Juli 2019 - Redactie Boerenbusiness

Door de fors gestegen export naar China en herwonnen markttoegang tot Rusland neemt de Braziliaanse varkensvleesproductie dit jaar toe met minstens 5%. Hoe meer vraag vanuit China, hoe hoger ...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit meldt de Brazilian Animal Protein Association (ABPA). Het eerste kwartaal van dit jaar steeg de Braziliaanse varkensvleesproductie met 4%. Ook in het tweede kwartaal steeg de productie van Braziliaans varkensvlees met een vergelijkbaar percentage door. Het karkasgewicht daalde in het eerste kwartaal licht, maar het aantal slachtingen steeg naar 11,3 miljoen varkens. Dat is 5% meer dan het eerste kwartaal van 2018.

De export naar China steeg met 29% ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar naar ruim 92.000 ton. Er ging 26.000 ton varkensvlees naar Rusland. Naast de fors toegenomen vraag vanuit China en de herwonnen markttoegang tot Rusland stijgt ook de binnenlandse vraag. In haar begin juli gepresenteerde Markt Outlook voor de lange termijn spreekt de OESO de verwachting uit dat de Braziliaanse varkensvleesexport jaar op jaar zal toenemen. Brazilië exporteerde de laatste jaren in tegenstelling tot Chili geen noemenswaardig volume varkensvlees naar de Europese Unie. 

Niet meer de goedkoopste
Op de lijst van grootste varkensvleesexporteurs wereldwijd neemt Brazilië een relatief bescheiden vierde plaats in. De Europese Unie en de Verenigde Staten zijn met afstand de grootste exporteurs op de wereldmarkt. De kostprijs van vleesvarkens ligt wereldwijd in Brazilië en de Verenigde Staten het laagst, rond €1 per kilo geslacht gewicht.

De laatste jaren zijn Brazilië, de Verenigde Staten en Canada bij toerbeurt de goedkoopste aanbieder van varkensvlees op de wereldmarkt. Dit voorjaar was Brazilië veruit de goedkoopste, maar inmiddels is de prijs van Braziliaans varkensvlees naar €1,40 gestegen, dit is 10 cent meer dan de prijs die Canada incasseert voor varkensvlees.

In de Europese Unie is varkensvlees in lijn met de kostprijs al jaren gemiddeld enkele dubbeltjes per kilo geslacht gewicht duurder dan in de andere grote exportlanden naar de wereldmarkt. De opbrengstprijs van varkensvlees in de Verenigde Staten vertoont de laatste jaren de grootste schommelingen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden