Shutterstock

Inside Varkens

Chinese varkensprijs gaat records verbreken

30 Juli 2019 - Kimberly Bakker

De Chinese varkensprijzen gaan in het vierde kwartaal van het jaar een recordprijs neerzetten. Dat schrijft Rabobank in haar nieuwe update over de wereldwijde varkensmarkt. De stijging is een gevolg van alle uitbraken van Afrikaanse varkenspest, want daardoor stagneert de binnenlandse productie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs voor levende varkens komt in China momenteel gemiddeld uit op 17 yuan per kilo (€2,21), wat 15% hoger is dan vorige maand en 40% hoger dan vorig jaar in dezelfde periode. In diverse regio's worden zelfs prijzen van omgerekend €2,60 genoemd, waarmee de recordprijs van 2016 wordt genaderd. De bank verwacht dat dit record in het vierde kwartaal van dit jaar definitief wordt geslecht, met een prijsniveau van minstens 22 yuan per kilo (€2,86). Daarnaast verwacht de bank een groothandelsprijs van omgerekend €3,90 per kilo.

De Chinese prijzen voor varkensvlees hebben volgens Rabobank zelfs een nog grotere groei doorgemaakt. De prijs voor varkensvlees is in het begin van de maand juli namelijk gestegen tot 25 yuan per kilo (€3,25 per kilo). Dat is een stijging van 20% vergeleken met de maand juni. Daarnaast zijn de biggenprijzen sinds januari met 50% toegenomen tot zo'n 40 yuan per kilo (€5,21 per kilo).

Krappe voorraad
De oorzaak voor de stijging in de varkensprijzen moet volgens Rabobank worden gezocht in de uitbraken van Afrikaanse varkenspest. Uit de cijfers van het Chinese ministerie van Landbouw en Plattelandszaken blijkt dat de zeugenstapel eind juni met 26,7% is gedaald en dat de varkensstapel met 25,8% is afgenomen. Echter, in bepaalde regio's lopen de cijfers zelfs op naar 40% tot 60%. Rabobank zelf verwacht dat de veestapel in het land inmiddels met ruim 40% is afgenomen.

Door de forse afname in het aantal varkens is de varkensvleesproductie over het eerste halfjaar van 2019 in hetzelfde tempo gedaald. Echter, de bank verwacht dat de daling in de tweede helft van het jaar zomaar nog groter kan zijn. In een eerste schatting verwacht het dat de productie van varkensvlees dit jaar met 25% daalt, ten opzichte van heel 2018. Rabobank verwacht verder dat de productie ook in 2020 blijft dalen, met zo'n 10% tot 15%.

Opheffen van importtarieven?
Aangezien het land kampt met een dalende varkensvleesproductie, heeft China de afgelopen maanden fors meer ingevoerd. Over juni is de import gestegen met 62,8% tot 160.467 ton, ten opzichte van vorig jaar. Daardoor komt de totale import voor de eerste helft van het jaar uit op 818.703 ton, zo blijkt uit douanegegevens. 

Bijna alle traditionele exportlanden exporteren meer naar China, behalve de Verenigde Staten. Dit komt vooral door de handelsoorlog, al verwacht Rabobank wel dat daar op termijn verandering in kan komen. Dit omdat de Verenigde Staten een tariefverlichting gaan invoeren op 110 Chinese goederen. Dit kan ervoor zorgen dat China vergelijkbare stappen gaat ondernemen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden