Shutterstock

Inside Varkens

Varkensprijs trekt onverwacht hard aan

2 Augustus 2019 - Wouter Baan

De vraag naar slachtrijpe varkens is in een stroomversnelling terecht gekomen. Slachterijen moeten elkaar aftroeven om verzekerd te zijn van voldoende aanbod. Ook de vleesprijzen trekken aan. Vanwaar deze ontwikkeling?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De opleving op de markt wekt enige verbazing. We zitten immers midden in vakantietijd en dat is normaal gesproken een zwakke periode voor de varkensprijzen. Dit weerhield de Duitse varkensprijs (de VEZG-notering) er deze week echter niet van om met €0,04 te plussen tot €1,78 per kilo. Deze beweging werd bovendien zonder commentaar opgevolgd door de grote Duitse slachterijen.

Deze bereidwilligheid heeft te maken met het aanhoudende krappe Duitse varkensaanbod. "Wie niet verhoogd, komt niet aan de varkens", zo is de gedachte. De Internetbeurs ging daar nog eens 'dunnetjes' overheen door met €0,05 te plussen tot €1,91 per kilo, waarbij alle partijen werden verkocht.

Er wordt volop geslacht
Ook in Nederland is het aanbod krap, zo laten handelaren weten. Dit is in zekere zin opvallend, gezien dat er vanwege de extreme hitte slachtrijpe varkens zijn doorgeschoven naar deze week. Er zijn in Nederland afgelopen week 279.000 varkens geslacht. In de 4 weken daarvoor hingen gemiddeld 290.000 varkens aan de haken.

Dit betekent dat ruim 10.000 varkens zijn doorgeschoven naar deze week. Dit aanbod is echter allang van de markt. Er is deze week namelijk volop geslacht. Het gemiddelde slachtgewicht laat bovendien een forse daling zien van 0,60 kilo tot 95,80 kilo. Dit onderstreept het krappe aanbod.

Diverse handelaren zeggen dat slachterijen volop aan de varkens trekken, zowel in Nederland als in Duitsland. Ze moeten elkaar aftroeven om verzekerd te zijn van volle slachthaken. Wel wordt er geprobeerd om de stemming wat te temperen, om daarmee te voorkomen dat varkenshouders aanbod gaan vasthouden.

Aanbodgedreven verhoging
De vraag naar slachtrijpe varkens komt niet uit de lucht vallen, maar wordt gevoed door aantrekkende vleesprijzen. Veel karkas-onderdelen plussen. De afzet in de belangrijkste afzetmarkten buiten Europa (China en Japan) verloopt goed, maar is niet per se beter dan in de afgelopen weken. Ondanks de positievere vleesmarkt, is het vooral het krappe varkensaanbod dat de markt aanzwengelt.

Ondanks de verhoging in Duitsland hielden de Nederlandse slachterijen de notering deze week ongemoeid. De DCA Beursprijs 2.0 voor geslachte varkens zet voor komende week de toon door met €0,06 te plussen tot €1,69 per kilo. De notering voor levende varkens stijgt met €0,05 tot €1,36 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden