Shutterstock

Inside Varkens

DCA Beursprijs 2.0 maakt grote sprongen

9 Augustus 2019 - Wouter Baan

Het zijn wilde weken op de varkensmarkt. Slachterijen azen op slachtrijpe varkens, maar die laten zich slecht vinden. De DCA Beurprijs 2.0 stijgt zodoende naar het hoogste niveau in 2019.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is midden augustus, maar dat weerhoudt de varkensprijzen niet om grote stappen te zetten. Voor vleesvarkenshouders die flexibel kunnen leveren, zijn dit de weken om het verschil te maken. Er worden zodoende varkens vast gehouden met het oog op latere prijsstijgingen. Het toch al krappe varkensaanbod is zodoende extra krap.

Slachterijen moeten buffelen om verzekerd te zijn van voldoende aanbod. Dit verklaart de onderlinge verschillen in de noteringen. Waar Vion deze week met €0,05 per kilo verhoogde, kozen Compaxo, Westfort en Pali Group voor een plus €0,07. Van Rooi zat daar met een verhoging van €0,06 per kilo tussenin. De Duitse varkensprijs (VEZG)) steeg woensdag met €0,07 tot €1,85 per kilo. Aan die beweging gaven de grote Duitse slachterijen gewillig gehoor.

Lage slachtaantallen in Duitsland
De krapte komt tot uiting in de slachtcijfers. In Duitsland werd vorige week opnieuw onder de grens van 900.000 varkens geslacht. In Nederland hingen 292.000 varkens aan de haken, met een gemiddeld slachtgewicht van 95,90 kilo. Deze week zeggen Nederlandse slachterijen weinig geslacht te hebben, vanwege een beperkt aanbod. 

Het krappe varkensaanbod sluit naadloos aan op het seizoenspatroon. In week 31 dipt het slachtcijfer doorgaans om daarna de opwaartse lijn weer in te zetten. Hoewel een herhaling van dit patroon waarschijnlijk is, blijft het Duitse aanbod waarschijnlijk krap vanwege de forse krimp in dieraantallen.

Nerveuze vleesmarkt
De lagere slachtaantallen zijn ook voelbaar op de vleesmarkt. Vooral onderdelen voor de Europese markt (zoals de hammen en het voorstuk) zijn schaars en daardoor zeer gewild. Snel stijgende vleesnoteringen zijn het gevolg. Ook de afzet naar China trekt naar verluidt aan, doordat het land nog altijd in de clinch ligt met de Verenigde Staten. Recent heeft China een groot volume Amerikaans varkensvlees afbesteld, nadat in mei en juni juist nog fors meer werd ingevoerd

Europese exporteurs zijn de lachende derde. Ook is er in China ruimte voor hogere afzetprijzen, nu de varkensprijzen daar op weg zijn naar recordniveaus. In Japan ervaren Europese exporteurs wel wat extra concurrentie vanuit de VS die in China tegen een muur oplopen.  

Plus 7 cent 
Al met al kan de varkensprijs maar 1 kant op en dat is omhoog.  Handelaren zeggen dat er aan alle kanten aan de varkens wordt getrokken. Zij pleiten daarom voor forse verhogingen. De DCA Beursprijs 2.0 stijgt met €0,07 tot €1,76 per kilo voor geslachte varkens. De notering voor levende varkens stijgt met €0,06 tot €1,42 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden