Shutterstock

Inside Varkens

Rusland heeft import varkensvlees verdubbeld

20 Augustus 2019 - Kimberly Bakker

Rusland is opnieuw een netto-importeur van varkensvlees geworden. Het land importeerde in de eerste 5 maanden van het jaar 50% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral Brazilië heeft een grote vinger in de pap.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tussen januari en mei nam de varkensvleesimport (inclusief slachtafval) van Rusland met 50% toe tot 63.600 ton. Hoewel ook de export gestegen is, is dit niet voldoende om de toename van de import te compenseren. Rusland importeerde over de eerste 5 maanden van het jaar 15.300 ton varkensvlees meer dan het exporteerde, waarmee het weer een netto-importeur is geworden.

Brazilië weer in trek
Deze stijging wordt met name veroorzaakt door de toename in de import van Braziliaans varkensvlees. In de eerste maanden van het jaar werd er 26.300 ton varkensvlees uit Brazilië geïmporteerd. Dit is echter nog altijd relatief weinig vergeleken met een aantal jaar geleden. Tussen december 2017 en oktober 2018 was sprake van een importban op varkensvlees uit Brazilië. Rusland importeert momenteel circa 25% van het niveau vóór de invoering van het verbod. Dit komt omdat slechts een aantal Braziliaanse leveranciers producten naar Rusland mogen verzenden.

Daarnaast is ook de import uit Chili en Argentinië gestegen. In de eerste 5 maanden van het jaar importeerde Rusland circa 15.200 ton varkensvlees uit Chili en 5.800 ton uit Argentinië. De import vanuit Wit-Rusland daalde daarentegen met 25%.

Export neemt ook toe
Naast de gestegen importcijfers, zijn ook de exportcijfers toegenomen. Dit is volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) waarschijnlijk een weerspiegeling van de groeiende productie in het land. Het USDA verwacht dat de varkensvleesproductie dit jaar met 3% stijgt tot 3,25 miljoen ton cwe.

Slachtafval heeft nog steeds een marktaandeel van 40% binnen de totale uitvoer, maar daalde over de eerste 5 maanden van het jaar wel met 3 procentpunten. De export van varkensvlees steeg daarentegen enorm en heeft nu een marktaandeel van 33%.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden