Shutterstock

Inside Varkens

Britse varkensvleesexport op hoogste punt sinds 2016

23 Augustus 2019 - Kimberly Bakker

Het Verenigd Koninkrijk heeft in juni het grootste volume aan varkenvlees uitgevoerd in 3 jaar tijd. Vooral China neemt veel Brits varkenvlees af, wat komt door de tekorten in dat land als gevolg van Afrikaanse varkenspest.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over juni heeft het Verenigd Koninkrijk 18.400 ton varkensvlees (vers/bevroren) geëxporteerd. Dat is 10% meer dan dezelfde maand vorig jaar en tevens het hoogste exportniveau sinds juni 2016. De exportwaarde steeg daarbij met bijna 25% naar £28 miljoen (omgerekend €30 miljoen). De groei komt vooral de toegenomen export naar China. Dat land nam in deze periode (met 5.300 ton) bijna 2 keer zoveel af als vorig jaar.

Opvallend is dat de varkensvleesexport naar andere landen de afgelopen maanden juist terrein heeft verloren. De handel met Denemarken daalt bijvoorbeeld al sinds februari en ook de export van varkensvlees naar Duitsland is de afgelopen maanden afgezwakt.

Terwijl de export naar China is gestegen, neemt de export naar andere landen juist af.

Import fors lager
Waar de exportcijfers groeien, laten de importcijfers over juni juist een stevige krimp zien. Zo daalde de totale import van varkensvlees met 24% ten opzichte van juni vorig jaar. Vooral de import van bacon is gedaald (-33%). De sterke groei van de import van slachtafval (+18%) weet deze rode cijfers niet te compenseren.

Het Verenigd Koninkrijk importeerde in de maand juni met name minder uit Denemarken (-30%) en Duitsland (-21%). Volgens de analisten van overheidsinstantie AHDB komt dit vooral doordat de kosten voor de import van het vlees dit jaar 13% hoger liggen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden