Shutterstock

Inside Varkens

Ruimer aanbod zet geen druk op varkensprijs

30 Augustus 2019 - Wouter Baan

De varkensmarkt krijgt steun van de goede vleesexport naar China. De vleesafzet in Europa verloopt moeizamer, terwijl het varkensaanbod ruim is. Toch blijft de DCA Beursprijs gemakkelijk overeind. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een paar enerverende weken (met stijgende varkensprijzen en daarna Hauspreisen) is de rust op de markt wedergekeerd. De Duitse varkensprijs (VEZG) bleef deze week gelijk op €1,85 per kilo en ook andere Europese noteringen maakten een pas op de plaats.

Ruimer aanbod
Naar volgende week toe zijn er ruim voldoende varkens. Vooral Beter Leven varkens (1 ster)  zijn er genoeg. De handelaren die alleen in Nederland leveren, moeten daarom soms aanbod doorschuiven. Andere handelaren, die ook in Duitsland afzet hebben, kunnen daar het 'restant' kwijt.

Het seizoensmatige aanbod in Nederland neemt zichtbaar toe, maar is al met al niet overmatig. Het slachtcijfer van afgelopen week opgelopen tot 298.000. Het gemiddelde slachtgewicht is daarbij met 0,30 kilo gestegen tot 96.90 kilo. Het Duitse slachtcijfers zit ook in de lift en heeft afgelopen week de grens van 900.000 slachtingen weer gepasseerd.

China blijft aan markt
De vleesmarkt hinkt een beetje op 2 gedachten. De afzet naar China gaat was in het voorjaar al goed, is in de zomer nog beter geworden en blijft in het najaar zeer waarschijnlijk van kracht. De vraag naar vleesonderdelen in Europa is in de afgelopen weken wat afgezwakt. Het vleesaanbod blijft echter beperkt. Dit komt omdat China (naast bijproducten) steeds vaker Europese vleesonderdelen importeert.

Al met al is de markt in balans. De bodem onder de varkensprijs voelt stevig aan. Tegelijkertijd is er op korte termijn geen ruimte om te stijgen. Dit maakt dat de DCA Beursprijs 2.0 blijft staan op €1,76 per kilo. De prijs van levende varkens noteert onveranderd op €1,42 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden