Shutterstock

Inside Varkens

Zaterdagslacht hint op hogere varkensprijs

6 September 2019 - Wouter Baan

Hoewel er ruim voldoende slachtrijpe varkens zijn, is de marktstemming deze week verbeterd. Een hogere varkensprijs hangt in de lucht nu diverse slachterijen ook op zaterdag gaan slachten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkensprijzen bewegen al een paar weken zijwaarts. Daarmee konden de vleesprijzen bijtrekken en dat is afgelopen weken ook gebeurd. Vooral het lucratieve China is aan de markt en vraagt in toenemende mate om (naast bijproducten) luxe vleesonderdelen. De Europese vleesmarkt is in evenwicht. 

Vanwege de goede Aziatische vraag gaan sommige Nederlandse slachters nu ook op zaterdag slachten. Het aanbod is weliswaar nog steeds ruim, maar 1 extra slachtdag geeft de markt wat lucht. Daar waar handelaren afgelopen weken nog partijen moesten doorschuiven, is dat deze week minder het geval. Ook in Duitsland droogt het varkensaanbod op, gevoed door de goede vraag van slachterijen.

Verhoging in Duitsland? 
De Internetbeurs onderschrijft het positievere marktbeeld. De trendsetter steeg deze week, verdeeld over 2 handelsdagen, met €0,03 naar €1,94 per kilo. Daardoor is het verschil met de Duitse varkensprijs (VEZG-notering) opgerekt naar €0,09. Normaal gesproken bedraagt de afzet €0,06 á €0,07. Dit wijst erop dat een kleine verhoging in de lucht hangt. Een klapper van bijvoorbeeld plus €0,05 is echter niet realistisch. Daarvoor zijn in Europa nog te veel slachtrijpe varkens. Daarbij staan de varkensprijzen al op een hoog niveau, wat de stijgingsruimte inperkt.  

De zienswijzen van de handelaren voor de DCA Beursprijs verschillen. Het gros van de opgaven bij DCA-Markets pleit voor onveranderd. Een aantal handelaren vindt echter dat de notering moet voorsorteren op de Duitse verhoging. Op basis van de middeling blijft de notering voor de geslachte varkens steken op €1,76 per kilo. De prijs van levende varkens blijft staan op €1,44 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden