Vilofoss

Achtergrond Veevoer

Nederlandse premixmarkt lonkt voor Vilofoss

11 September 2019 - Redactie Boerenbusiness

Door de overname van het Belgische Nutriprof lonkt de markt voor mineralen en vitaminen premixen in de Nederlandse veehouderij voor de Deense DLG-dochteronderneming Vilofoss. Wat is dit voor bedrijf en wat zijn de ambities? 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vilofoss produceert 400.000 ton premixen en mineralen per jaar, met vestigingen in 17 landen wereldwijd en heeft een jaaromzet van ongeveer €400 miljoen. Het bedrijf kan gezien worden als een internationale concurrent van Trouw Nutrition, DSM en Provimi/Cargill op de premix markt.

Eerder dit jaar deed Vilofoss ook al een overname in Spanje, gericht op de varkenshouderij en werd een joint venture aangegaan met het Franse ARC. Eveneens met als voornaamste doel de Franse varkenshouderij beter te kunnen bedienen.

Oorsprong Nutriprof
Het Belgische Nutriprof is van oorsprong gespecialiseerd in likemmers voor rundvee en levert daarnaast ook mineralen, vloeibare supplementen en een breed spectrum aan specialiteiten voor de rundveehouderij, behalve mengvoer zelf. De varkens-en pluimveehouderij is tot nu toe geen afzetmarkt. Per jaar wordt circa 10.000 ton product geproduceerd in Villers-le-Bouillet, wat tussen Namen en Luik ligt (zie foto). Deels voor de Belgische markt maar voor een belangrijk deel ook voor Duitse- en Nederlandse afnemers.

Afnemers zijn vooral veevoerdealers en mengvoerbedrijven. Nutriprof is een verzelfstandiging van de Belgische divisie van Provimi. Toen de Amerikaanse veevoeding gigant Cargill in 2011 Provimi overnam, werd de Belgische divisie enkele jaren daarna verkocht aan de Nederlander Boudewijn Morelissen, tot dan toe werkzaam bij Provimi in Rotterdam.

Overname opent deuren
"Net als Spanje is België een gloednieuwe markt die interessante  exportperspectieven in Europa biedt. De overname opent nieuwe markten voor ons en vormt een aanvulling op de portfolio van Vilofoss. Het is een echt goede match, waarbij beide partijen veel uit de samenwerking kunnen halen", zo zegt algemeen directeur Jacob Holm van Vilofoss. 

"Nutriprof is een solide bedrijf met stabiele ontwikkelingen en winst. De eigenaar van Nutriprof is een bekende naam in de internationale vitamine- en mineralenindustrie. Morelissen heeft een grondige kennis van de industrie van grote, bekende bedrijven zoals Cargill, Provimi en DSM.’

Meer slagkracht en know-how
Door zich aan te sluiten bij het internationaal toonaangevende Vilofoss versterkt Nutriprof naar eigen zeggen de slagkracht en heeft het toegang tot een netwerk van productiefaciliteiten en know-how, vertelt Morelissen over de beweegredenen van Nutriprof.

"De grote prijsschommeling van vitamines de afgelopen jaren heeft ook een rol gespeeld. Nutriprof is alleen niet groot genoeg om dergelijke prijsrisico’s zelfstandig te kunnen dragen." De prijs van vitamine A schommelde in een paar jaar tijd volgens Morelissen tussen de €30 en €400 per kilo. Ook de prijs van vitamine E varieerde in korte tijd van €5 tot €20 per kilo. 

Morelissen steekt niet onder stoelen of banken dat de Nederlandse markt nu lonkt voor Vilofoss, al is er tegelijkertijd ook het besef dat de veestapel hier krimpt, terwijl hevige concurrentie de marges in de West-Europese veehouderij onder druk zetten. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden