Shutterstock

Inside Varkens

Aanbod nog te ruim voor hogere varkensprijs

13 September 2019 - Wouter Baan

Alle ballen op het lucratieve China is momenteel het motto voor slachterijen. Hoewel het marktsentiment goed is, staan niet alle seinen op groen voor...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ondanks dat er signalen waren die op een verhoging wezen, is de Duitse varkensprijs (VEZG) deze week blijven steken op €1,85 per kilo. Dit wijst erop dat hogere varkensprijzen, ook in deze positieve markt, geen abc’tje zijn. Hoewel de afzet naar China loopt als een trein, uit de Europese vleesindustrie flinke weerstand tegen de hoge prijzen.

Op zaterdag slachten
In toenemende mate gaan slachterijen op zaterdag slachten. Dit onderstreept dat de marges verderop in de keten goed zijn. Veelal is de lucratieve afzet naar China de motivatie om dit te doen. Er zijn contractverplichtingen aangegaan en dat vlees moet worden uitgeleverd. Zodoende wordt er door slachterijen 'aan de varkens getrokken', zoals dat vaak zo wordt genoemd.

Veel handelaren vernemen de goede vraag, maar zeggen dat dit (vooralsnog) niet tot een krap aanbod leidt. Dit blijkt ook uit het slachtcijfer dat in de afgelopen week voor het eerst sinds halverwege juni de grens van 300.000 is gepasseerd. Ook naar volgende week toe zijn er ruim voldoende varkens. De verwachting is dat het aanbod op termijn opdroogt, wanneer de 'zaterdagslacht' blijft aanhouden. 

Ondertoon positief
De ondertoon op de varkensmarkt is en blijft positief. Ergens hangt de verhoging, zoals die door een aantal handelen wordt geopteerd, ook wel in de lucht. Vooralsnog is hier echter nog niet voldoende draagkracht voor. Zodoende blijft de DCA Beursprijs staan op €1,76 per kilo. De prijs van levende varkens blijft staan op €1,44 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden