Ingrid Hoogerdijk

Interview Theo Rovers

'Online Pig Trade moet hele keten zekerheid bieden'

23 September 2019 - 3 reacties

Op donderdag 19 september was de lancering van Online Pig Trade, een platform waarop varkenshouders, handelaren en slachterijen online varkens kunnen aanbieden en afnemers vraag kenbaar kunnen maken. "De afgelopen maanden heeft een pilot gedraaid en nu blijkt dat er zeker interesse is, rollen we het landelijk uit", zo vertelt Theo Rovers, de oprichter van Online Pig Trade.

Rovers is opgegroeid op een agrarisch bedrijf, maar omdat zijn broer de bedrijfsopvolger was, moest hij op een andere manier op zoek naar een bedrijf. Eind 2013 lukte dat en werd hij eigenaar van een vleesvarkens- en zeugenbedrijf in het zuiden van het land. In de tussentijd deed hij kennis op bij verschillende varkenshouderijen. "Zonder die kennis had ik nooit kunnen doen, wat ik nu doe."

Door middel van Online Pig Trade kunnen varkenshouders, slachterijen en handelaren met elkaar in contact komen. Hoe werkt dat precies?
"Op ons platform kunnen varkenshouders hun aanbod direct aanbieden en kunnen afnemers hun vraag kenbaar maken door een advertentie te plaatsen. Alle dierstromen zijn daarbij te plaatsen, zoals koppels biggen, slachtbiggen, slachtzeugen en vleesvarkens. Als de partij geïnteresseerd is in het aanbod, of aan de vraag kan voldoen, kunnen zij reageren op de betreffende advertentie. Vanaf dat moment gaat alles overigens buiten Online Pig Trade om. Degene die de advertentie heeft geplaatst, krijgt vervolgens namelijk het e-mailadres van de geïnteresseerde, waarna specifieke afspraken onderling gemaakt kunnen worden. Wij bieden dus louter een plek om vraag en aanbod te verbinden."

Hoe kwam je op het idee dat een platform als Online Pig Trade nodig is in de sector?
"Toen ik in 2013 eindelijk zelfstandige was in de varkenshouderij, werd ik vrijwel direct overladen met uitdagingen. Aan het begin van het jaar 2014 kwam Rusland met de boycot op Europees vlees. Dat was natuurlijk een strop voor de gehele sector, maar misschien nog wel extra zwaar voor de startende varkenshouders. Als ondernemer werd je extreem op de proef gesteld en al mijn energie ging in die jaren dan ook uit naar het vinden van manieren om mijn hoofd boven water te houden."

"Het heeft er echter ook voor gezorgd dat ik nu weet waar we in de sector allemaal tegenaan lopen. Daar kon ik in deze 'zware jaren' niet veel mee, maar in 2016 (toen het rendement wat beter was en de rust teruggekeerd leek) ben ik eens rustig gaan nadenken over oplossingen voor een aantal van die problemen. Duidelijk was in ieder geval dat de continuïteit van de sector onder druk stond en eigenlijk nog steeds onder druk staat. Daar is het idee van Online Pig Trade vandaan gekomen. Dit platform moet zekerheid bieden voor alle schakels in de varkensketen."

Dit idee was vast niet van de ene op de andere dag uitgewerkt. Heb je daar hulp bij gehad, of doe je alles zelf?
"In principe beheer ik Online Pig Trade in mijn eentje, maar heb wel hulp van een ICT-bedrijf uit de buurt (in de omgeving van Boekel). Dat bedrijf beheert ook bedrijventekoop.nl, wat vergelijkbaar is met Online Pig Trade. Ik heb vooral veel feedback ontvangen en veel geleerd van de werkwijze van dit bedrijf. Bij ons platform is wel het verschil dat wij dicht bij de handelaren, varkenshouders en slachterijen staan. We kunnen daardoor goed inspelen op veranderende marktomstandigheden, wat in mijn ogen een van onze onderscheidende factoren is."

Je had het eerder over het bieden van zekerheid. Hoe zien we dat terug?
"Dat is een andere onderscheidende factor, want we bieden slachterijen nog een extra module. Zij kunnen in een advertentie hun vraag kenbaar maken (zowel voor de korte als lange termijn), met daarin de specifieke kenmerken vermeld. Daar wordt een zogenaamde 'Online Pig Trade-prijs' aan verbonden, waar slachterijen nog de toeslagen voor diersoorten en certificeringen aan toe kunnen voegen. Dit is zeker een meerwaarde voor varkenshouders, die vrijwel altijd op zoek zijn naar zekerheid."

"Bij mij is verder bekend dat varkenshouders pas afspraken voor de lange termijn maken als er iets te vergelijken valt. Nu de slachterijen de prijzen vermelden, ontstaat er een andere dynamiek in de markt. Overigens is dit niet alleen een wens van de varkenshouders, want ook slachterijen geven aan zekerheid te willen en kunnen dat op deze manier proberen te bewerkstelligen."

Als je in het kort het langetermijndoel van Online Pig Trade moet omschrijven, hoe je dat dan?
"We willen ervoor zorgen dat het rendementsverlies bij varkenshouders, slachterijen en handelaren zo minimaal mogelijk blijft. Op deze manier hopen wij van toegevoegde waarde te zijn voor elke schakel in de keten. En, als iedere schakel in de varkensketen er profijt van heeft, dan wordt uiteindelijk de hele keten daar sterker van."

Bij de lancering was elke schakel in de keten goed vertegenwoordigd. In hoeverre weet je nu al dat er belangstelling is voor dit platform?
"We zijn de afgelopen 1,5 jaar druk geweest met de ontwikkeling van het platform. Zo hebben we de afgelopen driekwart jaar een pilot gedraaid, waarin een klein deel van iedere doelgroep (varkenshouders, handelaren en slachterijen) actief is geweest. Daaruit blijkt dat Online Pig Trade zeer goed is bevallen en ook de betrouwbaarheid kwam goed uit de test. Dit is voor ons dan ook het moment om het concept landelijk uit te rollen. Ook hebben partijen in België aangegeven interesse te hebben, maar voor nu zal het platform alleen in Nederland te gebruiken zijn."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
LHC Franssen 23 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10884076/online-pig-trade-moet-hele-keten-zekerheid-bieden]'Online Pig Trade moet hele keten zekerheid bieden'[/url]
Holland varkens veiling
LHC Franssen 23 September 2019
Holland Varkens Veiling 1996 opgericht met Bart Paridaans ; met ondersteuning van Wien van den Brink DE VARKENSPEST UITBRAAK op 2 februari 1997 liep in de wielen.Het Kantoor met alle medewerkers in mei 1997 ontslagen.
premiumpig 28 September 2019
wordt er al wat gedaan op die site,is er al iemand met ervaring?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox