Shutterstock

Inside Varkens

DCA BestPigletPrice plust opnieuw 50 cent

7 Oktober 2019 - Wouter Baan

In andere jaren bewogen de biggenprijzen in Europa in deze periode omlaag, maar daar is dit jaar geen sprake van. Sterker nog: in Denemarken zit de prijs in de lift en ook in Nederland zet de DCA BestPigletPrice (BPP) ook voor de derde week op rij een stijging neer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de maanden september en oktober is het vaak leuren om de biggen geplaatst te krijgen. Dit jaar blijft de handel binnen de vaste koppelingen echter vrij gemakkelijk doorgang vinden. De afzet van vrije koppels kost soms wel wat moeite, maar dit mag geen naam hebben ten opzichte van eerdere jaren.

Redenen
Er zijn 2 redenen die hieraan ten grondslag liggen. De varkensprijzen zijn stabiel, maar bevinden zich wel op een hoog niveau. In navolging op de stabiele DCA Beursprijs noteert ook de varkensprijs van Vion deze week onveranderd: €1,93 per kilo. De tweede reden is dat de zeugenstapel in veel Europese landen aan omvang heeft verloren. Zodoende zijn van overschotten geen sprake.

Dit maakt dat de biggenprijzen in de doorgaans zwakke najaarsmaanden vooralsnog gemakkelijk overeind blijven. De Duitse VEZG noteert nu al 9 weken op rij €57 per big. Ook de Nordwest-biggenprijs handhaaft zich al weken op dit niveau. In de komende weken vindt historisch gezien de grootste afwaardering plaats, maar er zijn geen signalens die dit jaar op een herhaling van zetten wijzen. 

Derde verhoging voor BPP
Een aantal biggenprijzen kijken zelfs naar boven. De Deense biggenprijs stijgt deze week omgerekend €0,60 tot €65 per big (30 kilo, PRRS-vrij). In Nederland zet ook de DCA BestPigletPrice voor de derde week op rij een stijging weg van €0,50 tot €47 per big. Hoewel sommige handelaren niet voor een verhoging zijn, wijst het gemiddelde van de opgaven bij DCA-Markets dit wel aan.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden