Shutterstock

Inside Varkens

Chinese vraag nog wilder, maar varkens genoeg

18 Oktober 2019 - Wouter Baan

De vraag naar varkensvlees is nog altijd ongekend goed. China koopt meer dan ze al deden, waardoor de slachtrijpe varkens gewild zijn. Die zijn echter niet dun gezaaid. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

China, China en nog eens China. Dat is wat de toon zet. De Chinese vraag naar Europees varkensvlees is al een tijdje booming en ten opzichte van afgelopen weken trekt de afzet zelfs weer verder aan. Dit komt omdat in deze periode van het jaar volumes worden ingekocht voor de viering van het Chinese nieuwjaar, dat zaterdag 25 januari gepland staat. Bij dit feest mag varkensvlees uiteraard niet ontbreken en dus moet Europa (en in mindere mate de Verenigde Staten) worden leeggekocht.

Chinese varkensprijs blijft stijgen
Het Chinese landbouwministerie heeft begin deze week kenbaar gemaakt dat het aantal varkens over september met 41% is geslonken, ten opzichte van dezelfde maand het jaar daarvoor. Exacte aantallen worden niet genoemd. Uitgaande dat China 460 miljoen varkens telt, komt dat neer op bijna 190 miljoen varkens.

Daarom is het niet verwonderlijk dat de Chinese varkensprijs hard blijft oplopen. Medio oktober noteerde de gemiddelde Chinese varkensprijs boven de 30 Chinese Yuan per kilo (levend gewicht). Dit komt neer op €3,84 per kilo.

Vleesprijzen omhoog
Ook de Europese vraag naar varkensvlees is verassend genoeg niet slecht. Dit blijkt tevens uit de eerste officiële vleesmutaties van DCA-Markets die op maandag 14 oktober werden gepubliceerd. De hammen, de ribstukken, de procureurs en buiken gingen daarbij omhoog. De kophaas leverde wel in. 

De bovenstaande signalen zouden redenen kunnen zijn voor een hogere varkensprijs. Toch wil dat zo'n vaart niet lopen. De Duitse VEZG-notering bleef deze week opnieuw steken op €1,85 per kilo. Ook de Internetbeurs weet niet te prikkelen en schommelt al heel wat veilingen op rij rond de €1,90 per kilo. Wellicht dat het te maken heeft met de vleesverwerkende industrie die deze week opnieuw de noodklok heeft geluid. 

Stabiele DCA Beursprijs 2.0
Ook de Nederlandse varkenshandel opteert voor een gelijkblijvende DCA Beursprijs 2.0. Wel wordt aangegeven dat de varkens makkelijker worden geplaatst, maar daar staat tegenover dat het aanbod betrekkelijk ruim is. Ook vorige week noteerde het Nederlandse slachtcijfer ver boven de 300.000 en bovendien lopen de gewichten op. 

Een hogere varkensprijs in deze tijd van het jaar zou historisch gezien uitzonderlijk zijn, maar is in deze 'gekke markt' niet uitgesloten als enige vorm van krapte zich nog aandient. Tegen Kerst ligt een krap aanbod niet voor de hand. Dit met het oog op de stallen die dan leeg moeten. In dat geval zou het op komende weken aan moeten komen. Vooralsnog blijft de DCA Beursprijs 2.0 echter opnieuw gelijk op €1,76 per kilo voor de geslachte varkens. De prijs van levende varkens blijft staan op €1,42 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden