Shutterstock

Inside Varkens

De rek is nog lang niet uit de biggenprijs

11 November 2019 - Wouter Baan

De 'wetenschap' dat varkens voorlopig duur blijven, geeft de biggenmarkt steun.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Veel vleesvarkenshouders zien de markt met vertrouwen tegemoet en zijn bereidwillig om biggen op te leggen. Volgens handelaren komt er op veel plekken plaatsingsruimte vrij, gezien de slachtcijfers al weken boven de grens van 300.000 noteren. Ook de komende weken worden nog veel varkens geslacht. 

Daarbij vraagt Duitsland extra koppels, terwijl ook de vraag vanuit Spanje aantrekt. Dit uit zich in de buitenlandse noteringen. De VEZG-biggenprijs stijgt deze week met €1 tot €61 per big, vanwege een groeiende onbalans tussen vraag en aanbod. De Spaanse biggenprijs pluste afgelopen week zelfs met €3 tot €47 per big. 

Rek nog niet uit markt
In Nederland stijgt de DCA BestPigletPrice deze week met €1,50 tot €54,50 per big. De rek is er bovendien nog niet uit. In een vragende markt als nu houden prijsstijgingen, historisch gezien, tot de gebroken weken rondom Kerst en nieuwjaar aan. 

Vervolgens worden de opwaartse bewegingen meestal vrij spoedig in het nieuwe jaar hervat en die lijn houdt dan meestal tot diep in het voorjaar aan. Gerekend vanaf de huidige (relatief hoge) niveaus is het daarom de vraag tot waar de plafonds reiken. Nieuwe prijsrecord lijken in ieder geval een kwestie van tijd te zijn. 

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden