Shutterstock

Inside Varkens

DCA Beursprijs doorbreekt grens van 2 euro

15 November 2019 - Wouter Baan - 2 reacties

Het zijn historische tijden op de varkensmarkt. Slachterijen azen op varkens waardoor de DCA Beursprijs 2.0 de grens van €2 per kilo kan slechten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het was weer een bijzondere week op de varkensmarkt. De Duitse varkensprijs (VEZG) vestigde woensdag een jaarrecord door met €0,04 te stijgen tot €1,89 per kilo. Een beweging die eerst niet en vervolgens wel door Vion Duitsland werd gevolgd. Een wat vreemde gewaarwording die aangeeft dat producenten momenteel aan het langste eind trekken.

Vervolgens steeg de Internetbeurs op vrijdag met €0,04 tot €1,98 per kilo. Deze beweging geeft aan dat de varkensprijzen in Duitsland waarschijnlijk nog niet aan de top zitten en er komende woensdag een volgende verhoging lonkt. 

Slinkend aanbod
In Nederland werd deze week gewacht op Duitse aansluiting en die is gekomen. Zodoende opteren veel handelaren, gevoed door een slinkend varkensaanbod, voor nieuwe verhogingen. Veel slachterijen slachten ook op zaterdag, zodoende zijn slachtrijpe varkens goed gevraagd.

Historisch gezien pieken de slachtcijfers in deze tijd van het jaar en dat zal dit jaar waarschijnlijk niet anders zijn. In de afgelopen week werden maar liefst 326.000 varkens geslacht met een gemiddeld slachtgewicht van 99,10 kilo.

De oplopende slachtaantallen zijn een welkome aanvulling op de schaarse vleesmarkt. China vraagt nog altijd om grote volumes, terwijl de Europese vleesmarkt zich warm draait voor de meestal 'hete' decembermaand. Veel karkasonderdelen zijn daardoor goed gevraagd. 

Beursprijs trekt aan
De Nederlandse handel is verdeeld hoe de DCA Beursprijs 2.0 moet muteren. Het gemiddelde van de opgaven geeft uitsluitsel en wijst een verhoging aan van €0,03 tot €1,84 per kilo. In de btw is dat nipt meer dan €2 per kilo, waarmee de notering een historische grens heeft geslecht. Ook de mutatie van levende varkens was €0,03, waardoor deze uit kwam op €1,49 per kilo.

Toen de notering nog in de btw werd opgemaakt, noteerde de Beursprijs in 2013 kortstondig €1,98 per kilo (Daarbij moet wel de opmerking worden gemaakt dat het btw-percentage toen nog 6% was). 

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden