Shutterstock

Inside Varkens

Beijing maakt zich zorgen over varkensvleestekort

19 November 2019 - Kimberly Bakker

Beijing maakt zich zorgen over de politieke implicaties die een tekort aan varkensvlees met zich mee gaat brengen, zo schrijft persbureau Reuters. Daarom roept de minister van Landbouw de regionale regeringen in het land op om het fokken van varkens te stimuleren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Landbouwminister Han Changfu heeft de regionale regeringen in het land de opdracht gegeven om het fokken van varkens extra te stimuleren. Ook een grotere productie van onder meer pluimveevlees wordt vanuit Beijing aangemoedigd. Die oproep volgt omdat de nationale regering zich zorgen begint te maken over de politieke implicaties van een varkensvleestekort, het populairste soort vlees in China, richting Chinees Nieuwjaar.

Stabilisatie van prijzen
In een persverklaring van het Chinese ministerie schrijft Han: "Het herstel van de varkensvleesproductie is van vitaal belang is om de prijzen in ons land te stabiliseren. De regionale overheden hebben toestemming gehad uit Beijing om de varkenshouderij met financiële middelen te promoten." Ook meldde de regering dat het middelen uit de centrale begroting gaat gebruiken om de varkensproductie te stimuleren, de fokbedrijven op te schalen en het afvalgebruik te verbeteren.

De groothandelsprijs van varkensvlees in China lag vrijdag 15 november gemiddeld op 48 yuan per kilo. Omgerekend is dat circa €6,17 per kilo. De prijs is daarmee licht gedaald sinds het begin van de maand, maar blijft 157% boven het niveau van vorig jaar.

Staatsreserves
Daarbij heeft de National Development and Reform Commission in China gemeld dat de staatsreserves op het juiste moment vrij worden gegeven. Welk moment dat is, is echter nog niet bekend. Verwacht wordt dat China ook de invoer van pluimvee, rundvlees en schapenvlees zal vergroten om de bevoorradingskloof van varkensvlees te overbruggen. Dit schreef ook Rabobank.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden