Shutterstock

Inside Varkens

Slachtcijfers laten piekmoment zien

24 November 2019 - Wouter Baan

We zitten momenteel in een periode waarin de slachtcijfers pieken. De slachterijen is er daarbij veel aan gelegen om de haken te vullen, waardoor het aanbod met de week krapper wordt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Nederland liggen de cijfers in lijn met vorig jaar en ruim boven het 5-jarig gemiddelde. Ondanks de geslonken varkensstapel, blijft het aantal slachtingen standhouden. Dit komt omdat er in de laatste jaren minder levende varkens zijn geëxporteerd. De verwachting is dat de slachtcijfers tot aan de week voor Kerst oplopen. Het is niet onwaarschijnlijk dat het slachtrecord uit 2018 (337.000 in week 49) verbroken wordt. In november noteren de slachtcijfers al ruim boven de grens van 320.000. 

Duitsland blijft onder grens van 1 miljoen 
In Duitsland blijft het slachtcijfer steken onder de grens van 1 miljoen. Je zou kunnen concluderen dat Duitse slachterijen zich er bij neer hebben gelegd dat het aantal varkens structureel krapper uitpakt. Dit omdat het aanbod als 'normaal' en niet zozeer als 'krap' wordt omschreven. 

In Denemarken werden over de eerste 45 weken van het jaar flink minder varkens geslacht (-8,8%) dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarom is het niet verwonderlijk dat de Deense varkensprijs hard aantrekt. Het kan een prikkel zijn om minder levende varkens naar Duitsland te exporteren. 

Dit artikel is een onderdeel van het deze week verschenen Trendrapport Varkens & Voer Pro, waarin eveneens aandacht is voor de biggenmarkt, de mestmarkt en de rentemarkt. Klik hier om het Trendrapport terug te lezen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden