Shutterstock

Inside Varkens

China drijfveer achter varkensvleesexport VS

9 December 2019 - Kimberly Bakker

De vraag naar varkensvlees vanuit China heeft de Amerikaanse varkensvleesexport over oktober een boost gegeven, zo tonen nieuwe cijfers van het Amerikaanse landbouwministerie. Deze ontwikkeling heeft echter wel gevolgen voor de Amerikaanse export naar Mexico.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit nieuwe cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) en de Meat Export Federation blijkt dat de varkensvleesexport in oktober met 8,5% gestegen is naar 225.376 ton. De exportwaarde is daarnaast met 10% toegenomen naar $592 miljoen. Omgerekend betreft het een waarde van circa €534 miljoen. Het exportvolume ligt in de periode januari tot en met oktober 5% hoger dan vorig jaar (2,13 miljoen ton), terwijl de waarde 3% hoger is ($5,48 miljard).

De export was over de maand oktober goed voor circa 24% van de totale Amerikaanse varkensvleesproductie, wat betekent dat in 2019 meer vlees bedoeld is voor de export dan vorig jaar. Als we kijken naar de cijfers van januari tot en met oktober, dan was de export in de maand oktober goed voor 26% van de varkensvleesproductie in het land. Ook dit is meer dan vorig jaar.

China stimuleert export
Alhoewel de Verenigde Staten nog steeds de negatieve gevolgen van de handelsoorlog met China ervaren, heeft de varkensvleesexport in oktober toch een stijging van 150% weten neer te zetten (op jaarbasis). De export naar China steeg in die maand tot 61.062 ton, waar dat vorige maand nog 51.192 ton was. De exportwaarde lag 127% hoger dan vorig jaar in dezelfde maand, op $141,3 miljoen (ongeveer €127,5 miljoen). Als we kijken naar de eerste 10 maanden van het jaar, dan is de export richting China met 55% gestegen naar 468.576 ton. De waarde steeg met 34% naar $974,8 miljoen. De export ligt daarmee al boven het niveau van heel 2018.

Dat de Chinezen om forse hoeveelheden varkensvlees vragen, komt met name door de vele uitbraken van Afrikaanse varkenspest. Hierdoor is de varkensstapel met vrijwel 50% geslonken. "We blijven daarnaast hoopvol dat de handelsrelatie van de Verenigde Staten en China weer terugkeert naar het niveau van voor de handelsoorlog. Alleen dan hebben we een gelijk speelveld met onze concurrenten", aldus Dan Halstrom, president van de Amerikaanse exportfederatie, in een verklaring.

Als gevolg van de gestegen export naar China, is de varkensvleesuitvoer naar Mexico in oktober afgenomen. Het exportvolume ligt 18% lager dan vorig jaar en komt uit op 54.639 ton. De waarde van de export is 9% lager en bedraagt $97,3 miljoen. Dit is de laagste exportwaarde sinds april. Het exportcijfer van de eerste 10 maanden is 11% lager dan vorig jaar en komt uit op 584.415 ton. Tegelijkertijd daalde de exportwaarde met 9% tot $1,02 miljard. "De toegenomen vraag van China trekt wat vlees weg van Mexico en andere markten", aldus Halstrom. "Daarbij voelt de sector nog steeds het effect van de vergeldingsmaatregelen vanuit Mexico op varkensvlees, die ongeveer 1 jaar van kracht waren."

Overeenkomst met Japan
Nu de Verenigde Staten en Japan een grote stap hebben gezet in hun handelsovereenkomst, zijn de vooruitzichten voor de afzetmarkt een stuk positiever. Dat Amerikaanse exporteurs op dit moment nog met een hoog importtarief kampen, is goed zichtbaar in de exportcijfers van oktober. De export lag dit jaar in oktober namelijk 16% lager dan vorig jaar, op 29.622 ton. De exportwaarde is 17% lager: $122,3 miljoen. Tot en met oktober ligt de export richting Japan 7% achter op vorig jaar, zowel in volume (307.974 ton) als in waarde ($1,27 miljard).

De export richting Midden-Amerika lag daarentegen in de maand oktober juist 16% hoger dan vorig jaar en komt uit op 76.861 ton. De exportwaarde naar Midden-Amerika lag 19% hoger: $187 miljoen. De grootste drijfveren waren Panama, Honduras en Guatemala. Het exportvolume richting Zuid-Amerika was 2% lager: 13.934 ton. Opvallend is dat de waarde wel hoger is: +12% tot $35,9 miljoen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox