Shutterstock

Inside Varkens

Onrust op varkensmarkt raakt biggenprijs

16 December 2019 - Wouter Baan - 13 reacties

De geluiden dat de varkensprijs op losse schroeven staat, heeft producenten en handelaren behoorlijk laten opschrikken. Hoe reageert de DCA BestPigletPrice hierop?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zelden steeg de biggenprijs zo hard als in de afgelopen weken. De hoge varkensprijzen en de prima vooruitzichten voor 2020 maakten dat vleesvarkenshouders flink zijn gaan opleggen. De vooruitzichten op de varkensmarkt zijn nog steeds prima, alleen naderen nu de traditioneel moeizame gebroken weken rondom Kerst en nieuwjaar.

De varkensprijs van Vion levert deze week €0,08 in tot €2,04 per kilo. Deze prijs is geldig tot week 2 volgend jaar. De slachterij spreekt van een toenemende druk op de Europese vleesmarkt. Door de uitval van slacht- en verwerkingsdagen groeit het aanbod. Ook de vraag uit China is wat teruggezakt nu de leveringen voor het Chinese nieuwe jaar verstuurd zijn. 

Biggen overgewaardeerd?
De uitval van slachtdagen maakt dat er minder plaatsingsruimte voor biggen beschikbaar komt. Dit was echter vooraf ingecalculeerd. Verrassender is de onverwacht grote druk die is ontstaan op de varkensprijs. Dit versterkt de geluiden dat de biggen overgewaardeerd zijn. Tegelijkertijd komen de biggen die nu worden opgelegd vorig jaar voorjaar als vleesvarken op de markt en tegen die tijd kan de varkensprijs allang weer over de winterdip heen zijn.

De Duitse biggenprijs (VEZG) vlakt deze week af op een recordstand van €71. Zeer waarschijnlijk volgt de Nordwest-notering deze trend op. De input van handelaren voor de mutatie van de DCA BestPigletPrice is wisselend. Een verlaging is echter onontkombaar en gezien de onrust op de varkensmarkt ook niet onlogisch. De notering daalt zodoende met €2,50 tot €64 per big. 

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden