Shutterstock

Inside Varkens

Chinese varkensstapel kruipt uit diep dal

20 December 2019 - Wouter Baan

Het aantal varkens in China groeit weer, althans zo claimt het Chinese ministerie van Landbouw. Het varkensaanbod is nog altijd extreem krap, waardoor de prijsval is gestopt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

China rapport iedere maand het verloop van de varkensstapel. Afgelopen maand zei de overheid dat de krimp in het aantal varkens was gestopt en inmiddels wordt er een lichte groei afgekondigd. Zo is de varkensstapel in november met 2% gegroeid ten opzichte van de maand oktober. Het is de eerste toename in 1 jaar tijd. Het aantal fokzeugen groeide zelfs met 4%. Exacte dieraantallen worden niet genoemd.

Chinese statistieken
De groeicijfers die China rapporteert, suggereren dat de kaalslag in de varkenssector (als gevolg van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest) is gestopt. Wel moet hierbij een kanttekening worden geplaatst; het betreft namelijk Chinese statistieken. Die cijfers worden in het Westen soms met een korreltje zout genomen, omdat wordt vermoed dat de cijfers soms worden gemanipuleerd. 

Het varkensaanbod in China is nog steeds extreem schaars. Dit is logisch, want er zijn nog grote gaten te dichten. Dit omdat de varkensstapel in de afgelopen 12 maanden bijna gehalveerd is. Zonder tegenwind laat herstel naar verluidt minstens 3 tot 5 jaar op zich wachten.

Stabiele Chinese varkensprijs
Nadat de Chinese varkensprijzen in de maand november behoorlijk zijn afgewaardeerd, bewegen de prijzen momenteel overwegend zijwaarts. De gemiddelde varkensprijs in China bewegen tussen de 33 yuan en 34 yuan per kilo levend gewicht. Bij de actuele wisselkoersen is dit gelijk aan circa €4,50 per kilo.

De export van Europees varkensvlees richting China heeft de afgelopen weken wat gas terug genomen, zo geven slachterijen als Vion, Van Rooi, Tönnies en Danish Crown aan. Tegelijkertijd is dit overigens geen reden voor paniek, want de Chinese vraag trekt in de loop van komend jaar waarschijnlijk weer aan. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden