Shutterstock

Inside Varkens

AVP-angst maakt slachterijen bedachtzaam

10 Januari 2020 - Wouter Baan - 9 reacties

De varkensprijs staat onder druk. Het aanbod is groot, de vleesafzet verloopt stroef en daarbij hangt de angst van een uitbraak van Afrikaanse varkenspest boven de (Duitse) markt. De DCA Beursprijs 2.0 kleurt opnieuw rood.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is een jaarlijks terugkerend ritueel: nadat de vleesafzet in december naar een piek toewerkt, zakt de vraag in januari hard terug. Dat is dit jaar niet anders. Normaal gesproken gebruiken slachterijen deze periode om voorraden aan te leggen. Dit jaar zijn, met name Duitse slachterijen, daar terughoudend in.

Angst voor AVP
Dit heeft met Afrikaanse varkenspest te maken. In West-Polen, op slechts 20 kilometer afstand van de grens met Duitsland, is kortgeleden de dierziekte bij een wild zwijn vastgesteld. Het lijkt een kwestie van tijd te zijn totdat het virus de Duitse grens passeert. In dat geval hebben Duitse slachterijen een groot probleem, omdat de exportbestemming buiten Europa dan waarschijnlijk grotendeels zal wegvallen. Dit maakt de slachterijen terughoudend om vriesvoorraden aan te leggen.

Daarbij komt dat China momenteel minder aan de markt is. Bovendien bieden de Chinese inkopers volgens horen zeggen terug.  Al met al verloopt de vleesafzet stroef. De prijzen van vrijwel alle onderdelen (hammen, schouders en buiken) staan daardoor onder druk.

Slachterijen worden dus geconfronteerd met teruglopende marges. En omdat het varkensaanbod zowel in Nederland als Duitsland begin januari ruim is, geeft dat druk op de prijs. De Duitse varkensprijs (VEZG) daalde deze week met €0,09 tot €1,86 per kilo. Deze beweging werd gevolgd door Tönnies en Vion Duitsland, terwijl ook de Nederlandse slachterijen de noteringen fors verlaagden.

Lagere DCA Beursprijs 2.0
Naar volgende week toe houdt de prijsdruk aan. Op basis van de opgaven bij DCA-Markets verschillen de zienswijzen per handelaar overigens sterk. De DCA Beursprijs 2.0 voor geslachte varkens daalt met €0,09 tot €1,71 per kilo. De prijs van levende varkens levert €0,07 in tot €1,38 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden