Shutterstock

Inside Varkens

DCA Beursprijs sprokkelt er opnieuw een centje bij

24 Januari 2020 - Wouter Baan

Januari is alweer bijna voorbij maar het ruime varkensaanbod in Nederland is nog altijd niet van de markt. In Duitsland is er meer plaatsingsruimte. Hoe reageert de DCA Beursprijs op deze situatie?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel de gebroken weken al weer even achter ons liggen, blijft het aanbod opvallend ruim. Dit uit zich in de slachtcijfers. Afgelopen week zijn er 325.000 varkens geslacht, wat een stijging is van 5.000 ten opzichte van vorige week. Dit is tegen de seizoensmatige dalende trend in. Met een gemiddeld slachtgewicht van 101,50 kilo zijn de varkens bovendien loodzwaar. De hoge gewichten verklappen dat er nog veel aanbod in de pijplijn zit. Ook aankomende week krijgen een aantal handelaren het aanbod niet geplaatst.

In Duitsland is het aanbod, verhoudingsgewijs, veel minder ruim. Dat wijst ook de Internetbeurs uit die vandaag met 2 cent steeg tot €1,88 per kilo. Ten opzichte van de Duitse varkensprijs, die deze week gelijk bleef (€1,82 per kilo), bedraagt de afstand nu 6 cent. Dat suggereert op een kleine plus aankomende week in Duitsland. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren, zal moeten blijken.

Vleesafzet nóg tam
De vleesafzet verloopt vooralsnog vrij tam. Dit kan echter stilte voor de storm zijn, gezien China dit weekend het nieuwjaar viert. De export van varkensvlees pakt dit jaar volgens ramingen van de Rabobank namelijk nóg hoger uit dan vorig jaar, dus dat beloofd wat. Anderzijds is Afrikaanse varkenspest in West-Polen intussen opgerukt tot slechts 12 kilometer van de grens met Duitsland. En deze situatie kan met recht als zorgelijk bestempeld worden.

Al met al heeft de varkensmarkt 2 gezichten. Een aantal handelaren ziet het positief in en opteren zodoende voor een kleine verhoging. Op basis van de opgaven bij DCA Markets stijgt de DCA Beursprijs 2.0 opnieuw met €0,01 tot €1,73 per kilo voor de geslachte varkens. De prijs van levende varkens plust eveneens met 1 cent tot €1,40 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden